4 bortglömda knappar och funktioner i SOLIDWORKS – Tips & Tricks

Med varje ny version av SOLIDWORKS kommer det alltid en serie stora nyheter som får mycket uppmärksamhet (som den här videon om SOLIDWORKS 2020). De här nyheterna är vanligtvis både nyskapande och banbrytande och förtjänar verkligen extra uppmärksamhet. Men tyvärr händer detta ofta på bekostnad av de små förbättringarna som gör att vardagen blir enklare för användaren.

Det är därför jag regelbundet lägger extra tid på jakten på de förbisedda möjligheterna, trycker lite på de nya knapparna och prova de nya funktionerna. Och det är – såvitt jag vet – inte farligt, min PC har (fram tills nu) aldrig brunnit i samband med att testa nya funktioner och knappar i SOLIDWORKS.
Vill du se vad som hänt i SOLIDWORKS under 5 år? Då kan du läsa bloggen med tidslinjen här

I den här artikeln har jag samlat en liten handfull knappar och funktioner som inte får mycket publicitet, men som fortfarande är bra tillägg i användningen av SOLIDWORKS.

 

1. Den nya knappen?

I SOLIDWORKS 2019 kom en ny knapp i Task Pane – ett kugghjul i det högra hörnet. Har du sett den?

Om du trycker på den öppnas den här menyn.

Det kan användas för tre saker:
1) Välj vilken flik SOLIDWORKS ska öppna med genom att välja knappen där det står ”Default”.
2) Dölj flikarna som inte används genom att trycka på kryssmarkeringen.
3) Ordna om de olika flikarna för att få dem i bästa möjliga ordning.

 

2. Recent document

En annan bra egenskap hos SOLIDWORKS är möjligheten att ändra antalet dokument som visas i samband med ”Browse recent documents”. Tidigare visades 16 dokument, men från SOLIDWORKS 2019 kan du ändra det.
Gå till System Options → General.


Överst kan du ändra antalet. Som standard är det 50, men du kan gå upp till 100.
Under antalet kan du kryssa i rutan ”include documents opened from other documents”. Om du markerar den här rutan kommer de parter du öppnar från en sammanställning också att inkluderas i din lista över senaste dokument.
”Open last used document(s) at start up” gör att du alltid kan få SOLIDWORKS att öppna de filer du senast arbetade med.
Bonusinfo: Genvägen till Recent Dokuments är som standard ”R”.

 

3. Status feedback

När du arbetar med en större sammanställning har du antagligen upplevt att SOLIDWORKS ”fryser” och ger meddelandet ”Not Responding” när du pekar på skärmen.

Detta är en källa till mycket frustration, särskilt eftersom du inte vet om programmet kommer igång igen. Tidigare var du tvungen att gå in på Task Manager och se om programmet verkligen hade stoppat (det kan hända)

SOLIDWORKS har löst detta genom att byta ut föregående fönster till detta, ”status feedback” -fönster, som säger att SOLIDWORKS fortsätter att fungera istället för att ”not responding”.

Det är mest en tjänst, så du kan se att programmet faktiskt fungerar och inte har stoppats, men ändå en bra service, eftersom det är något du slipper att fundera på. Men om det här aktivitetsfältet stoppar rekommenderar jag fortfarande att du tittar på Task Manager.

 

4. Default save folder

I SOLIDWORKS är det möjligt att ha en fördefinierad mapp för att spara nya dokument i. Tidigare öppnade SOLIDWORKS den senast sparade mappen och man var därför tvungen att gå igenom många klick för att komma till rätt mapp. Men från och med SOLIDWORKS 2019 kan du definiera den standardmapp som du vill spara dina filer till.
Gå till ”Options”→ ”General options” → ”File locations” och välj ”Default save folder” ’(det är den tredje överst). Du kan nu välja din standardmapp.


 

LENNART TINNDAHL
Technical Consultant

 

 

 

Fler tips från våra experter