Kom igång med 3DEXPERIENCE

3DEXPERIENCE – Hur börjar jag?

 

 

Maria Vemborg
Business Development Manager – Denmark

 

3DEXPERIENCE-plattformen är utformad för att koppla samman alla avdelningar i din organisation, effektivt eliminera silos och möjliggöra smidigt samarbete i molnet. Det är din allt-i-ett, säkra lösning för produktdesign, kommunikation samt data- och projektledning.

Arbeta effektivt, var du än är och när du vill, med enkel tillgång till 3D CAD, kommunikations- och projektledningsverktyg, dina data och mycket mer. Minska IT-kostnaderna och eliminera överskrivna filer en gång för alla. Fortsätt läsa för att lära dig vilken roll som bäst passar dina behov.

Roller på 3DEXPERIENCE

Det finns en rad olika roller i 3DEXPERIENCE. En roll är i grunden en samling olika verktyg. Beroende på vilka uppgifter du ansvarar för kommer du att behöva tillgång till olika roller som innehåller de specifika verktyg du behöver. Här tar vi upp de vanligaste rollerna med en detaljerad beskrivning för att hjälpa dig att hitta rätt.

Med 3DEXPERIENCE har du tillgång till fler än 100 appar!

I 3DEXPERIENCE ger applikationerna dig tillgång till plattformens funktioner. Baserat på din roll får du olika appar för att tillhandahålla alla verktyg du behöver.

Tillgång till plattformen och en lämplig roll kan köpas, hyras eller läggas till din befintliga installation.

De 4 mest vanliga rollerna

Låt oss titta på de 4 vanligaste rollerna på 3DEXPERIENCE-plattformen och vilken funktionalitet du får tillgång till med dem.

Collaborative Business Innovator

Collaborative Business Innovator är den primära rollen på plattformen. Alla resurser i din organisation med tillgång till 3DEXPERIENCE behöver denna roll.

Collaborative Business Innovator

Syftet med denna roll är att förena interna resurser, leverantörer, partners och kunder, så att du kan innovera på ett hållbart sätt. Med den här rollen får du tillgång till alla appar som nämns nedan och du kan koppla ihop alla användare genom gemenskaper där du kan dela, samarbeta och innovera. 

Innovera med en högre grad av förtroende genom att engagera dina kunder tidigt i din produktutveckling och få enkel tillgång till viktig feedback från intressenter och möjliggör snabbare tid till marknad.

Gör medvetna val i din produktutveckling och bygg synergistiska relationer med dina viktigaste intressenter. Med 3DEXPERIENCE kommer du alltid att hålla dig uppdaterad med den senaste och relevanta informationen.

 Med Collaborative Business Innovator får du tillgång till följande appar (bland andra):

 • 3D Dashboards
 • 3D Swym
 • 3D Play
 • 3D Drive
 • 3D Search
 • User groups
 • Web Page Reader

3D DashboardsEn dashboard med all den viktigaste informationen och kommunikationen om de projekt du är involverad i. Denna är lätt personifierad med olika verktyg för smidig kommunikation, information, aviseringar och uppgifter, och håller dig uppdaterad om dina projekt på ett ögonblick.

3D Swym är kärnan i samarbetet på 3DEXPERIENCE. 3DSwym gör det möjligt för dig och dina kollegor att ställa frågor, diskutera idéer och meddela varandra med uppdateringar.

3DPlay ger åtkomst till SOLIDWORKS-filer i molnet. Granskningsverktyg gör att du kan mäta, kommentera och dela. Dessutom kan du visa simuleringsresultat.

3DDrive levererar säker molnbaserad datalagring- och hantering, vilket ger dig tillgång till de senaste versionerna av dina filer. Du bestämmer vem som får komma åt dina filer och ser därmed till att de förblir säkert lagrade. Dessutom har du tillgång till och kan återställa äldre versioner av en fil. På så sätt kan du effektivt hantera versioner i 3DEXPERIENCE. Utökade filhanteringsverktyg som granskningsprocesser kräver rollen som Collaborative Industry Innovator, vilket behandlas i nästa avsnitt.

3D Search gör att du kan söka på plattformen efter en specifik instrumentpanel eller ställa in filter för sökningar inom enskilda appar.

User groups låter dig administrera användargrupper. Du kan skapa nya samt tilldela användarrättigheter för instrumentpaneler.

Web Page Reader gör det möjligt att integrera webbplatser i 3DEXPERIENCE, vilket ger tillgång till viktig tredjepartsdata.

Rollen Collaborative Business Innovator inkluderar:

Rollen Collaborative Business Innovator på 3DEXPERIENCE inkluderar följande appar
Appar i Collaborative Business Innovator

Collaborative Industry Innovator

Collaborative Industry Innovator är en grundläggande men kraftfull roll för ingenjören eller designern.

Collaborative Industry Innovator på 3DEXPERIENCE är en grundläggande men kraftfull roll för ingenjören eller designern.

Denna roll ger ingenjörsteamet tillgång till en viktig uppsättning appar, vilket möjliggör samarbete i realtid. Det är dock bara toppen av isberget. Denna roll underlättar också ett säkert och organiserat samarbete kring produktfiler. Collaborative Industry Innovator är designad som en skalbar onlinemiljö för produktdesign och planering av tillverkningsprocesser. Alla dessa funktioner i en lösning med fullständig spårbarhet och flexibilitet. Rollen stödjer även efterlevnad av standardiserade affärsprocesser (förändring, projekt, kvalitet etc.), samt förlängningar om nya roller tillkommer. Värdekedjan är effektivt sammankopplad.

Med Collaborative Industry Innovator har du bland annat tillgång till följande appar:

 • Bookmark Editor
 • Change Action
 • Collaborative Lifecycle
 • Collaborative Tasks
 • Compare
 • IP Classify & Reuse
 • Route Management

Bookmark Editor låter dig organisera och administrera dina CAD- och icke-CAD-filer med bokmärken, som kan delas över ditt team. Därmed får dina kollegor och partners tillgång till all din logiskt organiserade data.

Change Action är ett viktigt verktyg för att hantera förändringar och se till att de implementeras och dokumenteras.

Collaborative Lifecycle styr produktens livscykel från början till slut. Hantera effektivt ändringar, revisioner, dubbletter och mycket mer. Med den här appen styr du också vem som kan komma åt din fil i olika designstadier samt deras redigeringsrättigheter.

Collaborative TasksHantera dina egna och ditt teams uppgifter enkelt och intuitivt. När du klickar på någon uppgift kommer all information att visas till exempel beskrivningar, kommentarer och annan viktig information om den specifika uppgiften. Leveranser, relaterade uppgifter och projekt kan läggas till direkt till uppgifter med appen Collaborative Tasks.

Compare – Här kan du jämföra filer och identifiera olika strukturer, metadata och 3D-geometri.

IP Classify & Reuse används för att klassificera och strukturera dina filer och objekt på ett mer omfattande sätt. Om du samarbetar med intressenter som entreprenörer eller tredje part använder du IP Classify and Reuse för att tilldela rätt åtkomstnivå till dem. Därmed behåller du kontroll över vem som har tillgång till dina filer och vilka rättigheter de enskilda användarna har.

Route Management låter dig definiera ett arbetsflöde för uppgifter som kan tilldelas en eller flera gruppmedlemmar. Skapa uppgiftsmallar och effektivisera dina återkommande uppgifter med effektiva planeringsverktyg.

Collaborative Industry Innovator-rollen inkluderar:

Appar i Collaborative Industry Innovator på 3DEXPERIENCE.
Appar i Collaborative Industry Innovator.

Collaborative Designer for SOLIDWORKS

Den tredje rollen att lyfta fram är Collaborative Designer for SOLIDWORKS. Denna roll är till för dig som redan har SOLIDWORKS i en desktopversion. Vilka fördelar kan jag förvänta mig? Fortsätt läsa.

Collaborative Designer 3DEXPERIENCE är till för dig som redan har SOLIDWORKS i en desktopversion

 Designer for SOLIDWORKS kopplar stationära CAD-användare till 3DEXPERIENCE. Detta gör att produktdesign och data kan hanteras direkt från SOLIDWORKS på ditt skrivbord. Dessutom kan användarna dra nytta av plattformens webbaserade appar för att kontrollera, granska och visualisera design när som helst, var som helst och från alla enheter.

 • Anslut stationära CAD-användare till 3DEXPERIENCE
 • Hantera hela din produkts livscykel inklusive versioner, revisioner och releaser
 • Navigera enkelt i produktstrukturer för att visualisera design och förändringar
 • Sök, utforska och välj relevant designkontext från webbläsare
 • Se och markera komplexa 3D-produktdesigner online
 • Få tillgång till FT&A-designinformation direkt i din webbläsare
 • Dra fördel av filbaserad CAD-data med 3DEXPERIENCE:s design-, simulerings- och projektledningsfunktioner

Inclu’Inkluderat i denna roll får du appen Derived Format Converter och connectors till SOLIDWORKS:

Derived Format Converter är en formatomvandlare för SOLIDWORKS. Här kan du generera härledda format, till exempel STEP eller PDF, från SOLIDWORKS-filer.

Du får också kontakterna för SOLIDWORKS och SOLIDWORKS Visualize, vilket gör att du kan ansluta båda till 3DEXPERIENCE-plattformen.

Rollen Collaborative Designer för SOLIDWORKS inkluderar:

Appar du får med rollen som Collaborative Designer för SOLIDWORKS.
Appar du får med rollen som Collaborative Designer för SOLIDWORKS.

3D Creator

Den sista rollen vi kommer att beskriva i den här artikeln är 3D Creator.

3D Creator innebär innovation, samarbete och vacker design – när som helst och var som helst!

Denna roll innebär innovation, samarbete och vacker design – när som helst och var som helst!

Rollen kombinerar ett användarvänligt gränssnitt med effektiva designverktyg och samarbete på molnet, allt från ett webbläsarfönster. Denna roll är till för dig som inte har SOLIDWORKS i en desktopversion eller en integrerad SOLIDWORKS och 3DEXPERIENCE-lösning.

Här är apparna du har tillgång till med rollen som 3D-skapare:

 • XDesign
 • Derived Format Converter

XDesign gör att du snabbt och enkelt kan skapa 3D-modeller direkt i din webbläsare.

Derived Format Converter är en formatomvandlare för SOLIDWORKS. Här kan du generera härledda format, till exempel STEP eller PDF, från SOLIDWORKS-filer.

Här är de inkluderade apparna:

Här är de inkluderade apparna i rollen 3D Creator på 3DEXPERIENCE-plattformen.
Appar i rollen 3D Creator

Förnya inom en enda molnbaserad designmiljö. Ingen programvara att installera, konfigurera och underhålla och du har alltid den senaste versionen.

Du kan till och med använda PartSupply för att söka, få åtkomst och hämta 3D-komponenter levererade från olika leverantörer och tillverkare. Läs mer om PartSupply.

Vi hoppas att den här artikeln gav värdefulla insikter om de omfattande funktionerna hos 3DEXPERIENCE och vilka alternativ du har med de olika rollerna.

Ett företag som har skördat alla plattformens fördelar är Lifeline Robotics.

Intresserad? Tveka inte – kontakta oss nu!