3D printed and colored Christmas ornaments

De fem vinnarna i vår jultävling för SOLIDWORKS- och 3D-utskriftsdesign

Vi vet att våra SOLIDWORKS-användare är duktiga på sitt arbete, men hur kreativa är de? Det ville vi ta reda på i vår jultävling om SOLIDWORKS- och 3D-utskriftsdesign. Vi bad er att designa en julgransdekoration i SOLIDWORKS. Tre lyckliga vinnare skulle sedan få sin design 3D-utskriven. Vi har nu ett resultat.

Juryn för vår jultävling bestod av vår applikationsingenjör Stian Mork och affärsutvecklingschef Maria Vemborg. De översvämmades av några riktigt kreativa konstruktioner. Faktum är att de var så bra att de bestämde sig för att dra fem vinnare i stället för tre.

”Vi i juryn var förvånade över kreativiteten i vår SOLIDWORKS-designtävling för julen”, säger Maria Vemborg. ”Ett av våra fokusområden när vi bestämde vinnarna var hur väl designen var anpassad för 3D-utskrift. Alla fem vinnarna hade väl genomtänkta konstruktioner som kunde dra nytta av 3D-utskrift.”

Vi träffade en av våra fem lyckliga vinnare, Henrik Thuresson, på Permobil för att få veta mer om hans designtankar.

Hej Henrik, vad hade du för tankar när du designade julprydnaden?

”Jag tänkte att ju större och mer komplex, desto roligare, så jag maximerade den tillåtna byggvolymen och försökte göra former som inte skulle vara möjliga utan 3D-utskrift. I min design kan man antingen hänga ett band i den eller låta den stå fritt på en yta. När det gäller färg skulle jag föredra äppelgodisrött.”

Har du någon tidigare erfarenhet av design för 3D-utskrift?

”Jag har en FDM-skrivare hemma som jag monterat ihop själv. På jobbet använder jag ibland utskrivna delar i produktionen för testning. Jag har också beställt delar som skrivits ut i metall. För den här tävlingen ville jag ha något som ser underhållande ut.”

Vad betyder julen för dig och hur planerar du att använda den 3D-printade julornamentet?

”För mig är julen en tid för avkoppling. Jag planerar att sätta min prydnad på kontoret tills jag tar hem den på julledigheten.”

Henrik Thuresson på Permobil, en av de fem lyckliga vinnarna från våran juldesign-tävling 

3D-utskrift av dekorationer i HP MJF 5200

Alla fem vinnande bidrag har nu skrivits ut i vår produktions-3D-skrivare HP MJF 5200 och färgats i vår färglösning Dyemansion DM60 som finns i vår demoanläggning på Nexttech i Danmark. PLM Group har en av Skandinaviens största additiva tillverkningsuppställningar vid den Kolding baserade anläggningen, med flera tekniker såsom SLA, FDM och MJF. Efter 3D-utskrift och färgning kommer vi att skicka de utskrivna ornamenten till Nordpolen, så att tomten kan leverera dem i tid till julafton.

Här är de lyckliga vinnarna av juldesigntävlingen:

 1. Henrik Thuresson – Permobil – Thure’s Xmas Trinket
  Motivering: Festlig och unik design som vore väldigt svår att producera utan att 3d-printas.

 2. Ellen Susanne Rofeldt – Robotize – Star Ball
  Motivering: Vackert hantverk med utsökta detaljer. De tvinnade strängarna som utgör bollen är ett fantastiskt oväntat inslag.

 3. Jonny Andersson – Compo – Carousel
  Motivering: Nivån av detaljer och den smarta designen i flera lager är vackert utförd. Väldigt bra anpassad för 3d-utskift. 

 4. Patrik Mattsson – UMU – Christmas heart
  Motivering:  En elegant design som direkt gick in i våra hjärtan. 

 5. Damien Metral – Flightcases – Flightcases
  Motivering: Roligt och kreativt tillvägagångsätt för att visa upp sin egna produkt och företagsnamn. 

Ett stort och hjärtligt tack till alla som skickade sina bidrag och god jul från PLM Groups 3D-utskriftsteam.