Hej och välkomna till första webbinariet där vi går igenom nyheterna SOLIDWORKS 2020.
Vi som håller i det är Petter Månsson och Helena Eidgärde.
Webbinarierna kommer att vara indelade i tre delar.
- Det första webbinariet handlar om Improved Performance och Streamlined workflows
- Nästa webbinarium tittar på på Connected Eco Systems och 3DExperience plattformen
- Och det sista webbinariet handlar om Boosted Innovation och Tips&Tricks.
Men vi drar igång med del nr 1.
Del 2 och 3 finner du också på vår YouTube kanal
Här nedanför finns hela utskriften av första webbinariet om du hellre vill läsa
Här finner du snabblänkar till de olika textavsnitten:
Large Design Review, Envelope and external references, Detailing Mode, Mesh, Mesh – Direct editing
Flexible Components, Assembly Mates, Assembly Patterns, Sketching, Markup, Repair missing fillet references, Surfacing, SOLIDWORKS MBD, Drawings, Structure System, User interface
FÖRBÄTTRAD PRESTANDA
Petter Månsson:
För OMAX är prestanda enkelt.
Deras vattenskärmaskiner måste ha hög precision och kunna skära i alla typer av material snabbt.
Produktionshastighet är nyckelfaktor i valet av en sådan maskin.
Låt oss nu kolla på nyheterna i SOLIDWORKS 2020 som handlar om prestanda.
Prestanda är alltid ett fokusområde för SOLIDWORKS utvecklingsteam och 2020 är inget undantag.
LARGE DESIGN REVIEW
Large Design Review som kom i förra releasen introducerade en hel del ny funktionalitet, som att lägga till, flytta och ta bort komponenter,
ändra konfigurationer. Det är exempel på bra verktyg för stora sammanställning
I 2020 har funktionaliteten förbättrats ytterligare tex Skapa, och ändra, Mates och mönster. Man kan även använda snabbkommando för Copy Paste, Drag and Drop. Tab och Skift Tab för att dölja och tända komponenter funkar också.
Helena Eidgärde:
Ja, ännu mer verktyg för att öka prestanda för er som jobbar med stora sammanställningen helt enkelt
ENVELOPES AND EXTERNAL REFERENCES
Om jag säger Envelopes så tänker säkert de flesta av er på ett avancerat selekteringsverktyg som möjliggör att tex dölja allt innanför envelopet. Men ett envelop kan användas till mer än det, det kan även användas som en referenskomponet.
Vi ska ta och titta lite mer på detta:
Här ser vi en stor komplex sammanställning, när man jobbar med sammanställningar i denna storleken vet man att det kan vara en utmaning speciellt när man vill referera till andra undersammanställningar.
Tidigare när man skapade envelops var man tvungen att jobba på toppnivån eller skapa kopior av sina referensparter, vilket tog lång tid och var svårt att hantera.
Med den nya Envelope publisher i SW 2020 är man inte längre begränsad till att enbart jobba med komponenter i samma sammanställning. Nu kan vi enkelt välja komponenten som ska vara referens och den sammanställningen den ska tillhöra. När vårt envelope är skapat öppnar vi smidigt upp sammanställningen och slutföra vår uppgift.
Det har blivit mycket lättare att slutföra sin uppgift på ett och samma ställe. Möjligheten att lägga till referenser eller mate direkt till vår envelop komponent, säkerställer att den kommer passa i vår topp sammanställning. Envelope gör den stora sammanställningen mer lätthanterlig och säkerställer att delarna verkligen passar ihop.
Petter Månsson:
Detta känns som ett arbetssätt som kan användas i “skelett-modellering”
DETAILING MODE
Här kommer en annan prestandafunktion som jag tror många av er kommer att gilla. Jag har faktiskt den som en av mina topp 3 nyheter
Med Detaling Mode i SOLIDWORKS 2020 kan man öppna även stora och komplexa ritningar oerhört mycket snabbare än tidigare, det handlar om sekunder istället för minuter. Och anledningen till detta är att modellen i sig inte laddas in, men ritningen är såklart intakt med vyer, mått och övrig information.
Detailing Mode är perfekt för att göra mindre förändringar, justeringar, eller för att granska ritningar. Enkelt att växla mellan blad utan att man har någon lagg, man kan även skriva ut eller exportera ritningar.
De kommandon som inte finns tillgänglig i Detailing Mode är utgråade, det är enkelt att se vad man kan och inte kan göra. Här lägger vi in lite noteringar och kan ju såklart justera dem som vi vill, flytta på vyer och flytta måttsättning. Så här klipper vi ut en vy och klistra in den på ett annat blad.
Man kan även lägga till, som vi såg tidigare, notering men även posballonger. Och de kan också kopplas till Magnetic Lines. Behöver man justera eller lägga till måttsättning är det inga problem. Det funkar fint att måttsätta mot kanter och man har även tillgång till toleranssättning på måtten också. -Så här sätter vi ut lite mått, vad som behövs för att kunna tillverka den här komponenten.
En smart tips kan vara att använda Format Painter där man kan kopiera formatet på till exempel måttsättning. Då får man med decimal och tolerans från ett mått till ett annat.
Även revisionsinformation kan läggas till i Detailing Mode. Och med de förändringar som är gjort i det här fallet så kan man ju välja att antingen skriva ut den eller spara som PDF, JPG eller DVG
I detta fall väljer vi att spara den som PDF, och när vi väl har gjort det ser vi resultatet på PDF ritningen som vi kan skicka eller kommunicera det till den som har behov av ritningen
Helena Eidgärde:
Ja, det känns ju som Detailing Mode sparar massor med tid i ritningsläget
MESH
Vi går vidare och kollar på ytterligare funktionalitet. Mesh modeller och att jobba med komplexa Meshgeometrier.
Den här inskannade modellen som innehåller väldigt många facetterade ytor som kan vara problematiskt historiskt sett men med Mesh Decimation verktyget så kan man förenkla modellen genom att välja procentuell minskning av antalet typer kan man smidigt få en bearbetbar modell.
Nästa steg i processen är att göra om själva mesh modellen till en solid modell. Och här kan vi numera i 2020 använda meshgeometrin för att skapa referens plan och axlar.
Och med Tangency Select verktyg kan vara smidigt välja fasettytor på ett mycket mer effektivt sätt
När man är klar med konstruktionen eller sin reverse engineering så kan man också jämföra resultatet med den ursprungliga mesh modellen. Så här gör vi en visuell jämförelse för att se hur solidgeometri skiljer sig från meshgeometri.
MESH – DIRECT EDITING
Vi ska kolla på ytterligare funktioner vad gäller mesh symmetri, på editeringsmöjligheterna om tillkommit i SOLIDWORKS 2020
Lägga till radier kan vi numer göra som att det vore en solid modell, så här lägger vi på radie och givetvis precis som solidmodeller så kan vi byta från radie till fas och vise versa.
I 2020 har vi också möjligheten att använda mer avancerade editeringsmöjligheter som att att offsätta ytor, extenda ytorna och även trimma meshmodellen med dessa ytor och
såklart också knitta ihop ytorna utan problem.
Delete face funktionen på meshmodeller kom i 2019. I 2020 kan vi även använda Delete and fill vilket såklart förenklar editeringen avsevärt.
Massor med nya förbättrade verktyg för er som jobbar med mesh modeller helt enkelt
Petter Månsson:
Så det var nyheterna som vi hade vad gäller Improved Performance. Jag hoppas att ni är redo för ännu fler bra nyheter och förbättringar
EFFEKTIVARE ARBETSFLÖDE
Nu skiftar vi fokus till effektivare arbetssätt, och OMAX Tilt-A-Jet teknologin som OMAX introducerade för att effektivisera deras kunders arbetssätt ger ju fler tillverkningsmöjligheter och användningsområden för deras maskiner. Precis som om Max försöker SOLIDWORKS hela tiden ligga i framkant och förbättra arbetssätt och förenkla användargränssnittet för sina kunder.
Helena, har du någon cool nyhet att visa?
Helena Eidgärde:
Självklart har jag det
FLEXIBLE COMPONENTS
Flexible Components är den nog den häftigaste nyheten i år.
Tilt-A-Jet som vi ser här representerar det senaste inom sitt slag, genom en speciell skärteknik får man det resultat man vill ha. Men detta förutsätter att man jobbar med flexibla delsammanställningar. SW 2020 har kommit med ytterliga nyheter gällande flexibla komponenter.
De delsammanställningar som vi ser här har man satt flexibla för att kunna utvärdera den rörelse som ska finnas på toppnivån. För att kunna slutföra designarbetet och för att skydda de rörliga delarna behöver man infoga o-ringar och bälgar. Men hur ska vi kunna göra bälgarna rörlig så att de kan hänga med i maskinens rörelse?
Med SW 2020 har detta blivit betydligt enklare. Använd det nya verktyget Make Part Flexible, den räknar lätt om den externa referensen som modellen baseras på. I det här fallet kommer 3d- kurvan för bälgen referera till den cylindriska ytan på svängkulan. Efter att ha klickat ok kommer geometrin uppdateras och fortsätter att uppdateras automatiskt efter varje rörelse i sammanställningen. Denna process upprepas för den andra bälgen, allt detta utan att behöva skapa unika konfigurationer eller separata filer. Detta optimerar din datahantering och väcker på ett effektivt sätt liv i dina detaljer.
Oavsett om det gäller gångjärn, bälgar, fjädrar eller kablar, använd Make Part Flexibel för att förbättra hur du visualiserar och validerar din nästa sammanställning!
– Här kan ni även se en animering som är gjort i animator som visar detta.
Petter Månsson:
Ja, kan bara hålla med. En cool och användbar nyhet
ASSEMBLY MATES
Vidare på sammanställningsnivå. Vi tittar på Quick mates funktionen som kom i 2014 och nu i 2020 så har den förbättrats ytterligare.
Vill man mata brickan i långhålet kan man numera göra det – med Slot Mate. Slot mate i sig är ju inte ny – men den har kommit till Quick mates verktygs fältet. – Skruven ska matas i brickan och om vi använder Profile Center så har vi också fått en ny funktion där vi kan flippa riktningen på den, Flip direction. Även Width mate finns med i Quick mate verktygsfältet. Så vi markerar ytorna och får upp dialogen direkt i grafiken. Glömmer man att ändra riktningen så kan man högerklicka och justera efteråt
Sist men inte minst så har vi också Limit mate som lagts till i Quick mates funktionalitet både vad gäller avstånd och vinkel, max och min måttet fylls enkelt i direkt i kommandot
Quick mates är såklart ett mycket smartare och effektivare sätt att Mata sin konstruktion, nu med väldigt mycket mer funktionalitet.
Helena Eidgärde:
Ja absolut, så använder ni inte Quick mate idag så hem och testa. Det snabbar upp er Matening avsevärt
ASSEMBLY PATTERNS
Vi fortsätter på sammanställningsnivån. Sammanställningsmönster det är ju ett effektivt sätt att lägga till kopior av sina komponenter
I SOLIDWORKS 2020 introduceras nya förbättringar av de här funktionerna och den första vi ska titta på det är med mönsterdrivna komponentmönster.
Mönsterdrivna komponentmönster har nog mer intelligenta kan man säga, än de har varit tidigare, eftersom de bland annat förstår orientering av Hole Wizard hål som skapades med hjälp av 3d-skisser på flera ytor. Det betyder att ett enda mönster kan användas för att kopiera tillhörande till fästelement utan att man behöver hoppa över instanser eller använda flera mönster.
Linjära och cirkulära komponentmönster har också förändrats och de är numera flexibla genom att man kan ändra en enskild komponent i ett mönster utan att behöva påverka övriga
Det här innebär att även man kan ändra vinkeln för en enskild instans inom det cirkulära mönstret eller ett avstånd inom det linjära mönstret. Det ger ju dig som användare den ultimata flexibiliteten när du har oregelbundna mönster där man måste ha oregelbundna avstånd.
Vid spegling av komponenter är inte alltid att alternativet Center of bounding box eller Center of mass ger önskat resultat. Nu finns ett nytt alternativ att använda Component Origins alternativet gör kommandot Mirror Component mer stabilt för delar som inte är symmetriska än vad de tidigare två alternativen gjort.
Alternativet för att ändra orientering för speglade komponenter har nu blivit mer visuellt och mer lättförståeligt och de olika alternativen når ni via snabbknappar i Property manager
Petter Månsson:
Väldigt bra nyheter för att effektivisera användandet av mönster
SKETCHING
Om vi tittar vidare på skissläget har vi också fått ny funktionalitet. Funktionaliteten hjälper dig att komma från idé till färdig cad-modell snabbare. Speciellt för er som använder pekskärm som till exempel en HP Z book studio har vi sketch Inc som en bra funktionalitet för er pekskärmsanvändare.
I 2020 kan vi måttsätta som vi se här utan att behöva ha ett tangentbord. Klicka på mått eller på valet att få upp en nummer-pad direkt. Att lägga till favoritverktyg på S-knappen är någonting som vi kan rekommendera.
För er pekskärmsanvändare finns det ännu smidigare sätt att till exempel lägga till rader. Med Power modify kan man med specifika gester lägga till ”fillet” med en båge, ”chamfer” rak linje, splitta gör man med ett X . Och trimma gör man genom att ha en liten krumelur och sen så dra man bort det som man vill ha bort. Offset kan vi göra genom två parallella linjer. I detta fallet så är vi nöjda med geometrin så tar vi bort lite material
För oss utan pekskärm har vi också fått lite ny funktionalitet. Övergång mellan Splines och andra entiteter, här kan vi numera har G3 kontinuitet, något som jag vet många designers gillar. Och sist men inte minst har vi också fått förbättringar i undo och redo funktionalitet vilket gör att om man av misstag gör en undo kan man göra en redo istället för att behöva göra om processen igen.
Helena Eidgärde:
Den förbättrade Do and Undo funktionaliteten är det nog många som har vänta på
MARKUP
Vi ska ta gå vidare och titta lite på markup
Med Markups kommunicerar man ju på ett enkelt sätt direkt i sin SOLIDWORKS-fil, och med SOLIDWORKS 2020 så det är lättare än någonsin att nå de här verktygen. Markup finns som egen verktygsrad och som en egen flik i Command manager. De här knapparna är större och lätta att träffa vid första försöket, speciellt om man använder pekskärm.
Som alltid så lagras markeringen i Featurträdet i mappen ”Markups”. I SOLIDWORKS 2020 är det lätt att hitta en specifik markering tack vare nya förhandsgranskningen Visa markeringen i den bild den skapades i. Är du nöjd med din markering kan du exportera ut en eller flera till JPG, Tiff eller PDF.
SOLIDWORKS 2020 stöder även markeringar i 2D-ritningar, samma verktygsfält och arbetsflöden som finns tillgängliga här vilket gör användningen väldigt enkel intuitiv.
Markeringarna synligheten kontrolleras på en individuell nivå genom högerklicks-meny eller på en global nivå med hjälp av rullgardinsmeny View i Heads-up.
Tidigare krävdes det att SOLIDWORKS-användaren hade pekskärm för att komma åt markups men nu stödjer SOLIDWORKS 2020 enheter utan pekskärm. Bara använd musen för att klicka och rita.
Petter Månsson:
Perfekt. Jag tror det är bra verktyg för konstruktions granskning och konstruktions genomgångar
REPAIR MISSING FILLET REFERENCES
Helena Eidgärde:
Ja, Förändringar är ju en väldig naturlig del i konstruktionsarbetet och många av oss gör ju det här dagligen. I det här exemplet så måste de här utskärningarna som vi ser på detaljen vara en egen feature. Det för att kunna göra flera konfigurationer i en sammanställning. Den här förändringen är ju lätt att genomföra. Vi använder konturerna från den befintliga skissen för att skapa de förändringar som krävs. Som förväntat uppdateras de här monteringshålen automatiskt.
Men tyvärr så misslyckas ju återskapningen av en radie som fanns i modellen. Kanternas referenser har ändrats även om geometrin är identisk med den ursprungliga designen.
Men med ett nytt arbetsflöde kommer den saknade det kanten att repareras, vilket snabbar upp och underlättar för dig som användare.
Petter Månsson:
Ingen dum funktion alltså.
SURFACING
Ytmodeleringsverktygen i SOLIDWORKS också fått lite förbättringar. De hade sen tidigare ganska många bra funktionaliteter men vi ska kolla på några förbättringar.
I 2020 kan man när man ska justera eller lägga till i ytor, göra en Offset på en yta, och se vilka ytor som det inte går att offsetta.
Vi får i fönstret se vilka ytor som är problem och då kan vi välja att exkludera dem när vi skapar vår offsetyta och därifrån jobbar vidare med geometrin som vi ser och skapar den geometrin som vi är ute efter.
Så här skapar vi den i lite olika features och får det resultat som vi vill ha vilket är mycket enklare nu än tidigare.
Helena Eidgärde:
Ja det känns ju som att SOLIDWORKS 2020 ser till att även lite mer komplex modellering blir enklare den har varit.
SOLIDWORKS MBD
SOLIDWORKS MBD hjälper företag att definiera och organisera produkttillverkningsdata, PMI, och publicera till industristandardformat.
Med SOLIDWORKS MBD placeras dimensioner, Note, symboler automatisk på vyer. 3D-vyerna kan användas för att organisera mått och toleranser på ett effektivt sätt.
I SOLIDWORKS 2020 listas nu enskilda annoteringar under varje vy för att hjälpa till att visualisera förhållandet mellan tillverkningsinformation och den vy den tillhör. Du kan välja en annotering under varje vy. När du väljer hantering i featureträdet så markeras den i grafikområdet och informationen kan då enkelt döljas eller visas.
Som standard visa annoteringarna i undermappar vilka motsvarar den vy de tillhör. Man kan också välja att sortera efter noterings typ som dimension, datum eller symbol om man nu hellre vill det.
Petter Månsson:
Ja, MBD ligger verkligen i tiden har vi märkt, många som efterfrågar och är intresserad av. Funktionaliteten vi har här kan ju verkligen effektivisera kommunikationerna en hel del.
DRAWINGS
Även på ritningsläge i ritningsläge har vi fått nyheter i SOLIDWORKS 2020 som vi ska kolla på. Denna funktionaliteten hjälper till att öka produktiviteten i ritningsläge
Att ändra skalan har vi länge kunnat göra via statusfältet. I 2020 är de här fördefinierade storlekarna konfigurerbara. Det styrs utifrån en textfil som innehåller de valen. Här kan man lägga till och ta bort dom som man vill ha.
Att skapa en egen definierad skala går så mycket snabbare, istället för att behöva gå in i Property managern så finns valen i statusfält.
Detaljvyer kan vi ju också lägga till, det är inget nytt och som standard duplicerar man storleken när man lägger till en titel. Att ändra den nu är så mycket enklare än tidigare.
2020 introducera en ny måttsättning typ också, Chain dimension, som i baseline måttsättning väljer man startposition och sen lägger sedan till de måtten man vill ha kontinuerligt. Man kan även inkludera ett totalmått. Och gör man det så kommer det såklart uppdateras om man tar bort mått eller justerar eller lägger till. Man kan också konvertera den här kedjemåttsättningen till baseline och vice versa. Den kan också användas i skissläge.
Ytterligare en funktionalitet, Alternativ positions vy kan vi numera även lägga till på partnivå. Tidigare kunde man bara göra det på sammanställning men nu kan man smidigt göra det på partnivå också. Det kan ju vara bra till exempel om man vill presentera resultatet på en gjuten eller bearbetad modell för att kunna måttsätta, se hur mycket den bearbetas och så vidare.
Helena Eidgärde:
En hel del ny bra funktionalitet på ritningsläge
STRUCTURE SYSTEM
Vi lämnar ritningarna för att gå vidare till Structure system som infördes i SOLIDWORKS 2019.
Det här är en mer flexibel metod för att skapa svetsade konstruktioner med eller utan användning av komplexa 3D skisser.
Vi ska ta och titta på några fördelar med Structure system och vilka förbättringar som SOLIDWORKS 2020 fört med sig. I det här exemplet så ser ni den slutliga konstruktionen och vi ska så småningom ta och skapa den här med hjälp av ett par skisser, en axel och fyra plan.
I Structure system så kan man skapa primära delar på många olika sätt, bland annat med Point and Length alternativet. Här har du fått lite nya inställningar.
Delarna kan nu skapas mellan skiss punkter eller länkas ihop med hjälp av en kedja av punkter.
Det är ett alternativ, det andra alternativet är Up to Point, gör att du kan skapa delar som alla går ihop igen i en enda referenspunkt.
Det sista alternativet Up to Plane skapa delar som avslutas på ett valt plan och delarna extruderas antingen i riktning mot referensplanet eller genom att man väljer ett skiss-segment som extruderingsriktning.
Som introducerades i SOLDWORKS 2019 kan sekundära balkar läggas till med hjälp av plan. Toppen av dessa balkar måste ligga i linje med det valda planet och för att uppnå det här så kan man välja en alternativ pierce point. En annan sekundär balk kan lägga till med hjälp av between points metoden. Och i det här fallet så definierar vi balkarna så att de går mellan hörnen här
I SOLIDWORKS 2020 kan primära och sekundära balkar splittas under tiden man skapar dem. Uppdelning kan göras med hjälp av dimensioner, antal eller genom att man väljer en referens, till exempel en yta, och vid uppdelning så kan man även rotera där profilerna om man vill det.
När man är klar med att definiera balkarna så startar hörnkapningsverktyget, för de enkla hörnen definierar vi en planskärning och för dom mer komplexa hörnen gör SOLIDWORKS ett fantastiskt jobb med att bestämma i vilken ordning de olika balkarna ska trimmas helt enkelt. – Här ses resultatet på ett hörn som trimmat.
Men för att skapa den cirkulära strukturen som vi såg i början så måste vi ju mönstra den här balkstrukturen. Tidigare kunde man mönstra kroppar för att uppnå detta men i SOLIDWORKS 2020 kan man skapa linjära och cirkulära mönster eller spegla hela struktursystemet. Genom att mönstra balkstrukturen upprätthåller man intelligensen hos varje balk och ytterligare balkar kan läggas till utan problem och det här var alltså inte möjligt tidigare. -I det här exemplet lägger vi till en ny grupp balkar för att definieras själva omkretsen av delarna, de här läggs till med hjälp av support plane metoden mellan de ursprungliga balkarna och de mönstrade delarna och skärningspunkter kommer att definieras så att de linjerar med planet.
Och likadant här, när man avslutat kommandot bestämmer hörnkapningsverktyget hur hörnen mellan de nya balkarna och den första balk-konstruktionen ska se ut.
Och givetvis när man är färdig med den så kan vi även här göra ett mönster för att få den slutliga designen.
Structure systems som introducerades i SOLIDWORKS 2019 har förbättrats väsentligt till 2020. Den låter dig skapa en avancerad balkmiljö som låter dig modifiera balkelement med olika profiler i en enda feature.
Petter Månsson:
Snyggt, undrar hur lång tid det tar att modellera den här konstruktionen utan balkverktygen.
USER INTERFACE
Helena Eidgärde:
Vi tittar vidare på ytterligare funktionalitet. Som ni har märkt under presentationen så finns det många förbättningar av SOLIDWORKS användargränssnitt och det är för att snabba upp och förenkla ert dagliga arbete.
File Open listan är bland annat bredare och bättre organiserad. Reglage som tillkommit som tydligt visar de olika öppnings alternativ. Användare älskar att anpassa sitt eget användargränssnitt.
I 2020 är flikarna i Command manager och verktygsfältet lättare att anpassa för nya eller sällan-användare. Där har tooltippen förbättrats för att inkludera mer detaljer, bilder och till och med animationer för att få bättre förståelse och insikt i hur kommandona fungerar.
Mappar är ett populärt verktyg för att organisera sitt featureträd och stöder nu att man drar fler objekt samtidigt till en och samma mapp och sist men inte minst så finns det nytt sökruta i materialvalet vilket gör att det är mycket lättare att hitta de material man letar efter.
Petter Månsson:
Bra. Användargränssnittsförbättringar och den här sökfunktionaliteten på slutet, den är ju inte dum alls.
Ja det var allt vi hade att bjuda på för den här gången. Vi har tittat på nyheter i SOLIDWORKS 2020 gällande prestanda och förbättrat arbetsflöde. Hoppas att ni har tagit med er några av godbitarna här.
I nästa avsnitt tittar vi på Connected ekosystem med Simulation, PDM och Compser och även titta lite mer på 3D experience och vad det innebär.
Så vi tackar för oss och hoppas att ni gillar det vad ni såg och hoppas vi att i vill lyssna på nästa webbinarium.
Hej då