Flytta din licens Online – så här gör du

 

Har du någonsin behövt flytta din fristående SOLIDWORKS-licens mellan två datorer? SOLIDWORKS erbjuder en metod för att aktivera fristående licenser, vilken kan vara lite enklare att använda för t.ex. dem som regelbundet behöver få tillgång till en fristående licens både hemifrån och på jobbet.

Dina fristående SOLIDWORKS-licenser kan växlas mellan datorer. Den traditionella aktiveringsmetoden, kallad Machine Activation, är kopplad till datorn. När du behöver använda SOLIDWORKS på en annan dator måste du först avaktivera en Machin Activated-dator. Från SOLIDWORKS 2018 och framåt kan du nu använda en aktiveringsmetod som följer med dig, användaren. Denna online-licensiering associerar en SOLIDWORKS-licens med ditt SOLIDWORKS användarkonto, så att du t.ex. kan få tillgång till din licens hemma eller på jobbet utan att behöva komma ihåg att avaktivera licensen först. Så länge som SOLIDWORKS 2018 eller senare är installerat på datorn, är din licens tillgänglig för dig när du loggar in.

Syftet med online licensiering är att ge varje användare lättare tillgång till en specifik fristående licens på flera enheter.

Online-licensiering är ett val för dem som vill kunna flytta sin licens mellan två eller flera datorer. Det gamla sättet att aktivera licensen finns fortfarande kvar – så om du föredrar att använda den metoden är du fri att göra det. Du kan använda den aktiveringsmetod som passar ditt företags behov, och du kan växla mellan de två metoderna. Du kan välja att hålla några produkter på maskinaktivering och andra på onlinelicens. Vissa användare i ett företag kan använda onlinelicens, medan andra använder maskinaktivering. Det bör läggas till att om du har en fristående licens som du delar mellan flera användare, fungerar inte online aktivering speciellt bra. För det här användningsscenariot kan en licenspool med endast en licens vara ett bättre alternativ.

Online-licensiering behöver internetåtkomst, men det finns ett offline-läge som tar licensen offline i upp till 30 dagar.

Online-licensiering är tillgänglig för alla SOLIDWORKS-produkter på en fristående licens, förutom SOLIDWORKS PDM. SNL-licens stöds ännu inte.

Huruvida Online Licensing är en sak att använda för ditt företag, är något ni behöver diskutera – men för vissa användare kan det vara värt att titta på.

Så här byter du en licens från maskinaktiverad till online.

För att konvertera en maskinaktiverad licens till en onlineaktiverad licens krävs att licensen avaktiveras först och att en administratör behöver komma åt Admin Portal för att tilldela licenser till användarna.

Om du har fristående licenser som redan är aktiverade med Maskinaktivering kan du växla till Online Licensiering genom att följa stegen nedan.

  1. Öppna SOLIDWORKS 2018 och avaktivera licensen med hjälp av Hjälp> Avaktivera licens och slutför sedan de efterföljande dialogrutorna. Licensen är nu redo att aktiveras med Online-aktivering.
  2. En administratör måste logga in på SOLIDWORKS Admin Portal och tilldela en licens till dig och, och behöver också klicka för att ändra aktiveringen för denna licens till ”Online-aktivering”. Administratören gör det genom att logga in på SOLIDWORKS Admin Portal, som finns under ditt användarnamn när du är inloggad på my.solidworks.com.
  3. När du startar SOLIDWORKS nästa gång ser du en inloggningsskärm. Logga in med ditt SOLIDWORKS ID och lösenord och din licens är nu klar att använda.
  4. När du är inloggad kommer du att se användarikonen som uppe till höger om SOLIDWORKS-fönstret indikerar att du är inloggad.
  5. Om du behöver ta licensen offline kan du göra det här.

Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor angående online licensiering.

 

 

 

Lars Haaland
Technical Consultant – Application training

28.09.2018