En knäckig historia, del 1 – skapandet av nötknäckaren

Från design till tryck. Vår historia börjar när Lars Haaland, en anställd inom PLM Group, fick idén att göra en nötknäppare. Nej, inte baletten, vilket säkert hade förvånat oss kanske ännu mer, utan en nötknäckare.

Julen närmade sig och alla butiker började sälja olika sorters nötter, redo att få sina skal knäckta. Och det var i denna stund som Lars började fundera på om han kunde konstruera en nötknäckare själv med SOLIDWORKS, som han använder varje dag.

På jobbet berättade han för sina kollegor om sin idé, och de blev också entusiastiska.

Nutcracker

Den ursprungliga idén utvecklades lite och till slut bestämde de sig för att göra en riktig nötknäckare från design till tryck. Varför inte, de hade ju alla de verktyg de behövde.

När cheferna gav grönt ljus startade teamet projektet. Lars ansvarade för själva designen, Eirin S. Holmstrøm gjorde simuleringsstudier för att undersöka verktygets styrka och slutligen var Stiian Mork ansvarig för 3D-utskriften.

All kommunikation i teamet skedde via 3DEXPERIENCE platform, som också gav dem omedelbar tillgång till de konstruktions- och simuleringslösningar som de använde. Genom plattformen var projektfilerna tillgängliga i realtid för alla teammedlemmar, vilket var praktiskt när de arbetade från olika länder.

Från idé till design

Allt började på 3DEXPERIENCE-plattformen där Lars kunde diskutera med teamet om hur produkten skulle se ut och gå från idé till koncept.

Lars byggde 3D-CAD-modellen för nötknäpparen i SOLIDWORKS och kopplade den till plattformen. Under designprocessen var det lätt för honom att be om feedback via plattformen från teamet samtidigt som alla hade tillgång till designen.

Även om det var möjligt att arbeta enbart från 3DEXPERIENCE-plattformen gjorde Lars en smidig övergång från plattformen till SOLIDWORKS och avslutade sitt konstruktionsarbete där.

Nutcracker design
Design redo för utskrift i SOLIDWORKS


Se filmen om hur Lars gjorde designen till nötknäckaren här

Efter det var designen redo för print, eller var den det? 

När Lars hade modellen klar för utskrift tog Eirin över och gjorde några tester för konstruktionen. Först lade Eirin till en 3D-valnöt mellan handtagen och fixerade den så att den inte kan röra sig under simuleringen.

Materialet var redan definierat för modellen, så det överfördes till studien. Med hjälp av simulering kunde Eirin ta reda på vad som krävs för att knäcka en nöt. 

Krafter adderades till nötknäckarens handtag

Se videon som visar Eirins simuleringar 

Efter testerna tog modellen sin slutliga form – en fullt fungerande nötknäckare.

 

FORTSÄTTNING FÖLJER…

Hur har delen skrivits ut i 3D? Vilka filformat använde Stiian och vilka inställningar behövde han göra? Och vad hände, gick allting som de hade planerat?

Och den stora frågan som alla ställer sig är förmodligen: lyckades de knäcka nötterna eller – knäcktes själva nötknäckaren?

Historien fortsätter i vårt nästa blogginlägg.

 

Öka samarbetet i teamet med molnplattformen 3DEXPERIENCE

Bra produkter utformas och genomförs ofta av en grupp experter. Det här fallet var inget undantag. Med rätt verktyg och kunskap skapas innovationer och allt är möjligt. Vill du lära dig mer? Ta kontakt med vårt team