SOLIDWORKS och Collaborative Business Innovator – hur fungerar de ihop?

Under dessa tider uppmuntras eller ibland till och med tvingas många av oss arbeta hemifrån vilket i sin tur medför några utmaningar. En utmaning är hur du kan samarbeta om SOLIDWORKS-filer utan att behöva skicka dem till mottagaren via ett e-postmeddelande eller ladda upp dem till någon fildelningsplats. I det här blogginlägget kommer jag att presentera ett alternativ som är ett mycket litet steg men ändå väldigt kraftfullt och något som många av våra kunder redan har tillgängligt. Det här alternativet kallas ”Collaborative Business Innovator” och är det första steget till SOLIDWORKS molnlösning känd som 3DEXPERIENCE. Låt oss börja.

Jag och min kollega Lars arbetar med en SOLIDWORKS-modell men vi sitter mycket långt ifrån varandra – jag arbetar i södra Sverige och Lars i Norge. Vi har inget gemensamt PDM-system för att hantera våra filer, men vi har varsin licens för Collaborative Business Innovator som ger oss tillgång till flera applikationer på 3DEXPERIENCE-plattformen, varav en är “3DDrive”, som används för att lagra filer i molnet. Denna applikation har en tillhörande klient som du kan installera på din lokala dator för att komma åt filerna som laddats upp till 3DDrive utan att behöva gå via en webbläsare. Vidare kan du också installera en add-in i SOLIDWORKS som gör att du direkt i SOLIDWORKS Task Pane kan bläddra inte bara bland dina egna filer på 3DDrive utan även filer som någon annan har delat med dig via 3DDrive.

Min kollega Lars har laddat upp några SOLIDWORKS-filer till sin 3DDrive-mapp och delat den mappen med mig. För att jag ska börja arbeta med filerna via 3DDrives SOLIDWORKS add-in måste de vara placerade under ”My Files” och inte under ”Shared with me”. För att lösa detta navigerar jag till webbportalen för min 3DDrive-app, välj mappen som Lars har delat med mig och välj ”Add to my files” i rullgardinsmenyn.

Lars har delat mappen ”Universal Joint” med mig och den hamnar därför under ”Shared with me”.

För att flytta mappen så den hamnar under ”My files” måste jag klicka på drop-down menyn och välja ”Add to My Files”.

Därefter finns mappen ”Universal Joint” även i kategorin “My Files”.

När mappen finns tillgänglig i kategorin “My Files” kan jag välja fliken för 3D Experience i Task Pane inne i SOLIDWORKS och sedan dra och släppa en fil från 3DDrive mapp till SOLIDWORKS viewport för att öppna filen.

När filen har öppnats kan jag arbeta med den precis som en vanlig SOLIDWORKS-fil.

Förutom att dela filer med varandra har rollen Collaborative Business Innovator några väldigt intressanta funktioner som kan vara ganska användbara när du samarbetar i ett projekt. Om jag markerar en av filerna i Task Pane är det möjligt att se information om filen – inklusive dess historik. Jag kan med andra ord granska filernas historik, ladda ner de olika versionerna och till och med återställa filen till en tidigare version om jag upptäcker att ett misstag har gjorts i den senaste versionen.

Genom att markera en fil och klicka på ikonen för ”information” i det övre högra hörnet kan jag se information om filen, bl.a. dess historik.

Om jag vill kan jag också återställa filen till en tidigare version eller ladda ner den specifika versionen av filen för att granska den.

Fler intressanta funktioner är att du kan förhandsgranska – samt markera! – en fil direkt i Task Pane. Genom att markera en fil och klicka på ikonen som ser ut som ett öga i verktygsfältet i den övre delen av Task Pane får du en förhandsvisning av den valda filen i vilken du kan zooma, panorera och rotera. I förhandsgranskningen kan du även mäta, skapa tvärsnitt, explodera modellen samt skapa markeringar. I det här fallet är jag osäker på om hålet överst på konsolen är tillräckligt stort så jag ritar en cirkel runt det och lägger till texten ”Behöver vi ändra storleken?” (detta görs direkt i förhandsgranskningen i Task Pane! Jag behöver med andra ord inte ta en skärmdump, öppna bilden i t.ex. Paint och lägga till texten).

För att informera Lars om frågan kan jag skapa ett inlägg i ett forum som jag har skapat för det här projektet så att han kan granska filen och ge ett svar på frågan. Otroligt nog kan detta också göras direkt från förhandsgranskningen i Task Pane. Jag behöver inte växla mellan olika applikationer för att uppnå detta och jag behöver inte spara förhandsgranskningen, hitta den någonstans på min lokala hårddisk och skicka den till honom via e-post eller liknande. Allt jag behöver göra är att välja ikonen längst ner, andra från vänster, att dela detta till något som kallas en ”community”. På 3DEXPERIENCE-plattformen är ett community ett forum där personer kan kommunicera, dela bilder eller videor och mer. Det är bara möjligt att komma åt ett community via en inbjudan och i det här fallet har jag skapat ett nytt community för det specifika projektet och bjudit in Lars till det, vilket betyder att bara vi två har tillgång till det innehåll som delas i det.

 

 

Jimmy Johansson

Application Engineer

Kontakta oss för mer information