Design och print av Julgransdekoration

En sak är säker och det är att julen kommer även i år. Men precis som varje år ligger jag och min familj alltid efter i julförberedelserna. Det är massor som behöver göras, köpa julklappar, fixa maten städa m.m. I min familj klär vi granen på julafton men hur gör man då om man inte har nog med pynt för granen, och alla affärer är stängda? Varför inte modellera och printa ut själv. Så sagt och gjort!

Jag ville skapa en ihålig sfär med en inbäddad detalj i mitten, jag tänkte att en julklapp skulle vara lämplig.

Modellering

Modellering i SOLIDWORKS2019 är en riktig dröm. Många bra verktyg för att få exakt de former du är ute efter.

Först modellerade jag en sfär som min basform, och jag delade in sfären med den nya Slice-funktionen i SOLIDWORKS 2019. Genom att använda den här funktionen kan du få ut ett visst antal tvärsnitt från vilken geometri du vill..

Jag kunde sedan använda skisserna skisser för att lägga in punkter med 45 grader vinkel mellan hela vägen från botten till toppen på kulformen.

Jag kunde sedan använda skisserna från Slice-funktionen för att skapa en 3D-spline som jag använde som grund för en Sweep.

Genom att lägga till ett Circular pattern och några fler svep runt kulan fick jag formen som jag var ute efter.

Jag modellerade sedan julklappsdetaljen som en separat del.

Slutligen kombinerade jag dessa delar i en sammanställning i SOLIDWORKS.

Förberedning för utskrift

Nästa steg var att förbereda delen för 3D-utskrift.

Jag sparade modellen från SOLIDWORKS som en stl-fil. Stl är det primära formatet för 3D-utskrift eftersom det stöds av all skrivarprogramvara.

För att förbereda modellen öppnade jag den i ett program från 3D-system som heter 3D Sprint. Här orienterade jag modellen så att den placerades som jag ville ha i 3D-skrivaren och stödstrukturen skapades automatiskt.

Printing

Eftersom de var små detaljerna i denna modell fann jag att SLA / DLP-utskrift passar bäst eftersom det här är den utskriftsteknik på marknaden som har högsta upplösning.
Jag valde därför att använda vår 3D-skrivare Figur 4 från 3D Systems för att skapa julpgransprydnaden åt mig.


Efterbearbetning

Efter att julgransprydnaden skrivits ut var det bara bearbetning av delen kvar. Det gjorde jag genom att ta bort stödstrukturen och rengöra delen i Isopropanol för att ta bort resterande oanvänt material.
Därefter placerades delen i efterhärdningsugnen för Figur 4 där den härdades med UV-ljus i 90 minuter. Det görs för att uppnå maximal styrka för materialet.

För att göra delen mer julig sprayade jag den i en kopparfärg.

Och då, precis i tid för julfirandet, var julprydnaden klar för att hängas i julgranen och vi kunde äntligen slappna av och njuta av firandet.

God Jul och Gott Nytt År!

Stian Mork

Av Stian Mork
19.12.2018

Klicka på länkarna för mer information om programvaran och skrivaren som används i den här artikeln.
SOLIDWORKS
3D Sprint
Figure 4