DraftSight vs AutoCAD

Därför kan DraftSight vara lösningen för dig 

Mitt namn är Peter. Under många år navigerade jag mig igenom AutoCAD, innan jag bestämde mig för att börja arbeta med SOLIDWORKS produktportfölj. I den här artikeln kommer jag att gå igenom några, enligt mig, viktiga skillnader mellan AutoCAD och DraftSight. Jag hoppas att mina insikter kan hjälpa dig att ta ett mer välgrundat beslut, så att du hittar rätt lösning för dig och ditt företag. 

Min allra första kontakt med CAD i arbetslivet var 1994 när Autodesk lanserade AutoCAD LT för Windows 3.11. Sedan dess har mycket hänt vad gäller utvecklingen av CAD-program. I dag har vi funktionalitet som vi aldrig trodde var möjligt under 90-talet.

Men när det gäller kommunikation arbetar många på samma sätt som för 30 år sedan. Naturligtvis har vi ersatt brev med diskett och därefter med e-post. Men vi bifogar filer i våra mejl, och ibland gör vi det ett flertal gånger fram och tillbaka med olika kollegor.

Med DraftSight är dock ”framtiden här”.  Med DraftSight kan du använda den integrerade 3DEXPERIENCE-plattformen för att kommunicera med kollegor, kunder och aktieägare. Att välja rätt 2D CAD-programvara är affärskritiskt, och det är viktigt att ha en fullständig överblick över alla de alternativ som erbjuds.

Vi berättar gärna mer om DraftSight – Kontakta oss här.

Vi kommer titta närmare på:

En snabb jämförelse – AutoCAD / DraftSight

AutoCAD
AutoCAD är en av de stora CAD-programmen som har sitt ursprung i 2D. Sedan dess har AutoCAD expanderat till att omfatta 3D-funktioner, anpassningar och applikationer som slutligen skapar vertikala produkter för arkitektur / konstruktion och mekanik.

AutoCAD är dock främst ett 2D-verktyg, även om det har funktioner för 3D-modellering. För 3D-modellering tenderar programvara som SOLIDWORKS att vara ett bättre alternativ. AutoCAD är en ”standalone” lösning.

AutoCAD har ökat en hel del i pris de senaste åren – en ökning med 38% fram till och med år 2019. AutoCAD kan vara en kraftfull och avancerad programvara, men den kommer med en rejäl prislapp som gör att den sticker ut som en av de största investeringarna som görs på 2D-marknaden.

Dessutom kräver programvaran en kraftfull hårdvara. Du måste ha en bra och kostsam dator om du vill att AutoCAD ska vara fullt fungerande.

DraftSight

DraftSight är en avancerad men användarvänlig 2D CAD-lösning. Den har kraftfulla funktioner, nätverkslicensering och API:er för att du och ditt team snabbt och lätt ska kunna göra verklighet av era designritningar – lokalt, regionalt eller globalt.

DraftSight är en enhetlig innovationsplattform som förenar 2D och 3D, och har ett brett utbud med andra verktyg för alla dina behov.

Lösningen sticker ut på grund av dess övertygande prissättning. Du kan skaffa licenser till en mycket lägre pris än ett alternativ som AutoCAD. Om du vill sänka kostnaderna och ha ett prisvärt alternativ så är DraftSight är en attraktiv lösning.

Kraven på hårdvara och processorkraft är dessutom mycket mindre än för AutoCAD.

DraftSight utmärker sig i flera parametrar jämfört med AutoCAD. Här är några exempel:

  1. Flytande licenser
  2. Alla DWG-filformat
  3. Anpassade API:er
  4. Flexibel licensiering
  5. Kraftfulla integrationer
  6. 2D och 3D-design i ett

Är någon av dessa parametrar eller funktioner viktiga i ditt val av 2D CAD-programvara?
Läs vidare för en jämförelse mellan vad DraftSight erbjuder och vad AutoCAD erbjuder nedan.

 

Här utmärker DraftSight sig – 6 anledningar

1. Flytande licenser

DraftSight erbjuder flytande licenser som tillåter ett valfritt antal användare att dela på en licens via SNL. Detta är ett utmärkt sätt att ge teamet tillgång till programvara som de bara använder då och då. Det är en flexibel lösning som minskar kostnader genom att låta flera sporadiska användare dela på programvaran.

Om företaget har flera arbetsplatser och användare av 2D CAD, är DraftSight Enterprise perfekt för din organisation.

AutoCAD erbjuder endast named-users licenser baserade på enskilda användare. Flytande licenser och nätverkslicenser har tagits bort från deras tjänster. Därför måste varje användare ha en egen licens, eftersom licenser inte kan delas mellan team eller platser längre.

2. Alla DWG-filformat

DraftSight stöder både DWG och DXF. Du kan skapa, redigera och spara alla typer av 2D- och 3D-DWG-filer. Du kan också fortsätta använda alla filer du skapat i AutoCAD, och samarbeta med proffs som navigerar i någon annan CAD-programvara.

DraftSight var ursprungligen utformat för att hjälpa SOLIDWORKS-användare med DWG-filkompatibilitetsproblem som de upplevde med AutoCAD. DWG-filerna som skapats i DraftSight är 100% kompatibla och kompletta med block, måttstilar, lager och mer.

AutoCAD introducerade från början det populära, ursprungliga filformatet: DWG. Men förutom DWG är antal filformat som du kan importera eller exportera mycket begränsade.

3. Anpassade API:er

DraftSight erbjuder ett öppet API för en fullständig anpassning av din upplevelse. DraftSight API SDK innehåller en omfattande uppsättning faciliteter som kan hjälpa dig att lägga till ny funktionalitet i DraftSight-programvaran.

Med den kan du automatisera arbetsflöden, skapa tillägg samt integrera DraftSight i dina egna arbetsflöden som involverar andra system. Till exempel ERP, PDM, LISP-rutiner, databaser med mera. 

Du kan till och med importera gammal .lsp från AutoCAD.

AutoCAD stöder ett antal API:er, inkluderat AutoCAD:s egna programmeringsspråk, AutoLISP och Visual LISP, ActiveX Automation, och kompilerade programmeringsspråk med ObjectARX eller Microsoft .NET framework. 

AutoCAD LT, som är den billigare versionen av AutoCAD, har API-begränsningar vilket gör det svårt att anpassa. AutoCAD LT har inte AutoLISP. 

 

4. Flexibel licensiering

DraftSight lämnar valet av licensiering upp till dig, men det finns några alternativ. Du kan välja mellan en prenumerationsmodell och permanenta licenser (vilket innebär att du kan hyra eller köpa dem).

Detta garanterar dig flexibilitet i valet för just dina behov. Med en permanent licens äger du programvaran och har fortsatt tillgång till de filer du har skapat.

AutoCAD erbjuder bara en prenumerationsmodell. De har nu slutat sälja permanenta licenser helt. Den prenumerationsbaserade licensen där man betalar i förskott, kräver fortsatt prenumeration för att du ska ha åtkomst till dina filer.

 

5. Kraftfulla integrationer

DraftSight är sömlöst integrerad med SOLIDWORKS och andra Dassault Systèmes-produkter. Integrationsmöjligheter är till exempel ERP, MPS, CAM, PDM och många fler.

I lanseringen av DraftSight 2019 introducerades möjligheten att vara en del av det större 3DEXPERIENCE-ekosystemet, en plattform som knyter samman användare och företag med verktyg för datautbyte, informationsdelning och samarbete.  

På 3DEXPERIENCE-plattformen tar DraftSight bort klyftan mellan 2D- och 3D-designprocesser.

AutoCAD har få integrationer och dessa inkluderar Navisworks, Bing Maps och Bentley Systems MicroStation samt Microsoft OneDrive och SharePoint.

AutoCAD LT har väldigt få integrationsmöjligheter, eftersom API-möjligheterna är begränsade.

Hur fungerar 3DEXPERIENCE och DraftSight på samma plattform? Vi berättar hur! 

 

6. 2D och 3D-design i ett

DraftSight erbjuder ett enklare sätt att utföra de fyra nyckelfunktionerna i ett 2D / 3D-samarbete: Digitalisera, konvertera, transformera och förstärka med specifika verktyg för varje syfte. 

Till exempel är Image Tracer i DraftSight ett konverteringsverktyg som gör ditt liv mycket enklare. Det konverterar enkelt 2D-data till 3D CAD-data och exporterar det till SOLIDWORKS.

Äldre data, endast tillgänglig som 2D, kan konverteras till 3D, och gamla ritningar som endast finns på papper kan digitaliseras.

AutoCAD har enbart några alternativ för 3D-modellering, vilket gör det mindre lämpligt för detta ändamål. Du kan skapa 3D-modeller, men att redigera dem är komplicerat och tidskrävande.

AutoCAD LT har ingen 3D-funktionalitet.

3DEXPERIENCE – Framtidens sätt att kommunicera på är här

DraftSight 

Dagens utmaningar är bortom utarbetandet. För att ytterligare hjälpa många DraftSight-användare med kommunikation som är en av dagens stora utmaningar så kan 3DEXPERIENCE integreras i DraftSight.

I DraftSight kan du bland annat använda dig av uppgiftsfönstret, söka efter nyckelord och snabbt hitta en ritning på plattformen. Dessutom kan du checka in och ut filer så att ni inte jobbar på samma fil samtidigt. Spara nya revisioner av ritningen. Ändra status på ritningen och mycket annat.

När en ritning laddats upp på 3DEXPERIENCE-plattformen kan du säkert dela den med andra. Från en webbläsare kan du till exempel styra om en mottagare kan se eller redigera ritningen.

Du kan till och med bestämma om en mottagare kan dela filen med andra. Dessutom kan ritningen delas som en länk som dina medarbetare får direkt åtkomst till.

När jag ser tillbaka har DraftSight kommit långt. För tio år sedan började DraftSightsin resa att förse sina användare med professionell och prisvärd 2D-kommunikation. I dag har man förtroende hos miljoner användare.

Tittar vi framåt så kommer världen vara mer sammankopplad, online, komplex och samarbetsvillig. Med miljontals användares förtroende och vägledning kommer DraftSight fortsätta att tillgodose behoven för online-samarbete och datahantering.

AutoCAD har inget likt detta.

 

Gör bytet från AutoCAD till DraftSight 

För många kan det säkert vara skrämmande att överväga att byta 2D CAD-system. För det finns väl inget enkelt sätt att göra det på?

Men det gör det faktiskt. 

Att göra detta byte behöver inte vara kostsamt, tidskrävande eller särskilt komplicerat. Åtminstone om DraftSight är det alternativ du funderar på.

Saken är att DraftSight använder exakt samma DWG-filformat som dina befintliga ritningar från AutoCAD. Lösningen erbjuder alla verktyg och funktioner du behöver för att göra ditt arbete som vanligt.

Och gränssnittet, kommandona och funktionerna är liknande och lätta att navigera eftersom de har utformats för migrerade AutoCAD-användare. Mycket är sig likt. Och du får allt detta till en bråkdel av priset.

DraftSight är framtaget till dig med följande i åtanke:

  • Filkompabilitet
  • Inget behov av omskolning
  • Pålitlig programvara
  • Minskade kostnader

Du kan börja arbeta i DraftSight genom att öppna AutoCAD-filer. Det finns inget behov av dataexport och import.

Och om dina kollegor eller medarbetare fortfarande använder AutoCAD kanske till och med i en gammal version kan du spara dina filer till dem som DWG eller DXF i gamla format.

Du kan också återanvända gamla mallar och standardlager från AutoCAD i DraftSight. Och de flesta namnkonventioner och kommandon är desamma eller känns lätt igen av DraftSight.

Enkelt uttryckt: Det finns ingen brant inlärningskurva om du är nybörjare i DraftSight. Inte om du känner till andra CAD-system särskilt AutoCAD. Du kommer uppleva DraftSight som lätt och intuitivt att navigera. Utseendet och känslan är densamma.

Kan DraftSight vara rätt lösning för dig? 

Vi är säkra på det – DraftSight Enterprise erbjuder de förbättringar av användargränssnittet, kompatibilitet, funktionalitet, licensiering och prissättning av 2D CAD-programvara, som du drömmer om.

Kontakta oss här


Peter Gellerstam
Application Engineer