Förenkla mate av komponenter med Facility Layout – Tips & Tricks

img5

Facility Layout är namnet på en ny funktion i Solidworks 2017 som förenklar mateandet av komponenter.

Som namnet antyder fungerar Facility Layout bäst när man ska bygga upp en fabrikslayout eller sätta ihop liknande komponenter med varandra, som alla delar samma golvplan.
T.ex. står på ett golv. Själva matetypen heter Magnetic Mate. I komponenterna som ska sättas ihop lägger vi till magentiska punkter som snappar fast mot varandra. Så här ser det ut när det snappar:
img1

 

Magnetic mate hittar vi inte i vanliga matekommandot, utan vi skapar dessa rosa punkter i Asset Publisher under Toolsmenyn:

img2

 

De magnetiska punkterna kallas för Connectors. Det går endast att välja hörn (vertex), linje (edge) eller hål (cirkel). Väljer man en linje så hamnar punkter på mitten av linjen. Komponenterna behöver också ett Ground Plane vilket gör att de hamnar rätt orienterade i sammanställningen.

img3

 

 

I sammanställningen dit alla möbler ska placeras:

  • Skapa ett Ground Plane via Insermenyn, välj t.ex. topplanet här.

 

img4

 

 

Infoga komponenterna på vanligt vis. Första komponenten sätts in fixed eller mate:as rätt. Sedan när nästa komponent sätts in så tänds de rosa punkter upp och det är bara att dra komponenten till rätt punkt så linjen snappar mot rätt punkt. Använd TAB-tangenten för att rotera komponenten. Blir det fel är det bara att dra loss komponenten och snappa mot annan punkt.

Det går att låsa fast komponenten också genom att högerklicka på mate:en i trädet och välja Lock magnetic mate.

Facility Layout är ett nytt verktyg som har potential, dock med vissa begränsningar. Man kan inte suppressa en magnetisk mate. Vill du prova själv så finns det delar till en tågbana här: C:\Users\Public\Documents\SOLIDWORKS\SOLIDWORKS 2017\whatsnew\assemblies

Och om du lägger till Connectors och Ground Planes så skulle du kunna bygga något liknande detta:

 

img5

 

 

 

 

 

MARCUS RELDIN
Technical Consultant

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.