Jobba hemifrån med PDM och SNL

Om du ska arbeta utanför kontoret eller måste arbeta hemma och det finns flytande licenser (SNL) och PDM så kan det bli lite krångligt om man inte kommer åt tex  licenser och filer.

Det finns två sätt att göra detta på, det första är att ta hjälp av VPN och fortsätta jobba Online och det andra är att jobba Offline.

Arbeta via VPN

Med VPN så du koppla upp dig säkert mot företagets servrar där licenshanteraren och PDM-valvet finns om ni har PDM. Dessa kan även ligga på olika servrar och då är det nätverket som du behöver koppla upp er mot.
Bästa sättet för att får reda på exakt hur du skall göra detta är att prata med er egna IT. De vet exakt vad servrar och nätverk heter samt hur den version av VPN företaget har fungerar.
Här är en liten guide från Microsoft hur VPN fungerar och används.
https://support.microsoft.com/en-gb/help/20510/windows-10-connect-to-vpn

Arbeta hemma med SNL-licenser

Som tidigare nämnt så kan du jobba Online med VPN men för att kunna arbeta Offline så kan du låna licenser ifrån licenshanteraren och kopplar då licensen till datorn.
Här kommer några steg på hur du lånar en licens:

  1. Starta SolidNetWork License Manager Client på den dator du skall arbeta på.
  2. Gå till fliken kallad License Borrowing. Här kan du då se alla era produkter som du har tillgång till på er licenshanterare.
  3. Markera de licenser som du vill låna och välj sedan till vilket datum som du vill låna licenserna till, upp till maximalt 30 dagar.
  4. Tryck på knappen Borrow och säkerställ att de listas i fältet till höger. Detta fält visar alla produkter som du lånar just nu.

För att säkerställa att allt fungerar så testa att koppla ifrån företagets nätverk och starta SOLIDWORKS.
Om SOLIDWORKS startar som vanligt har processen gått igenom och du kan börja arbeta hemma.
Denna process går även att göra hemma genom att koppla upp sig mot licenshanteraren via VPN.

Genom att låna de licenser du ska använda så slipper du koppla upp dig med VPN varje gång datorn startas samt att du behöver inte tänka på nätverksuppkopplingen.

När du kommer tillbaka till kontoret igen och skall lämna tillbaka alla licenser så går du samma väg som tidigare genom att starta SolidNetWork License Manager Client och går till fliken License Borrowing.

Denna gången markerar du licenserna i det högra fältet och trycker på knappen Return.

 

Arbeta hemma med PDM

Arbeta Offline
För att arbeta Offline med PDM så följ stegen nedan:

  1. Checka in och ut filerna du skall arbeta med på din dator. Detta uppdaterar din lokala cache och säkerställer att du har skrivrättigheter på alla filer som du skall arbeta med.
  2. För att gå Offline så får du gå till utforskaren. Valet för att gå Offline hittar du under Tools -> Work Off-line.

Ett smidigt sätt att se att du har gått Offline är att kolla på mapparna I PDM:et. Har de blivit blåa så tyder detta på att du har gått Offline men skulle de fortfarande vara gröna så betyder det på att du fortfarande är Online.

Nu kommer du utan problem att kunna arbeta med dessa filer hemma utan att behöva koppla upp dig mot Valvet. Ändringar kommer att appliceras när du sedan kommer tillbaka till kontoret.
När du kommit tillbaka till kontoret och tänkt gå Online igen så gör ni på följande sätt.
Även denna gång går du till utforskaren och sedan till Tools -> Work On-line.

Kolla att mapparna har blivit gröna och då kan du checka in filerna som vanligt och era kollegor kommer att kunna se ändringarna som har gjorts.

 

 

 

Joakim Karlsson
Technical Consultant