LÖSNINGEN
Initialt använde Bowman SLS-teknik och polyamid. Men tekniken ökade riskerna för så kallad warpning, det vill säga att materialet ”slår sig”. SLS var därför inget alternativ för att tillförlitligt skriva ut slutprodukter. Med HP:s MJF-teknik hittade den en lösning som gav stöd för både prototyper och volymproduktion, i synnerhet för hållare och tätningar.
Med de nya konstruktionsmöjligheter som 3d-skrivartekniken medger, har företaget uppfunnit en ny design för hållare och tätningar som man nu sökt patent för. Designen förenklar monteringen av kullagerlösningarna och medför också att man kunnat dra ner på antal lagerförda komponenter med hela 75 procent. Slitstyrkan i PA11 förenklar också monteringen av tätningar och ger en mer kostnadseffektiv tillverkningsprocess, vilket är en stor fördel när Bowmans produkter används i krävande industriella miljöer.
I utvecklingsarbetet upptäckte Bowman att HP:s PA11-material (polyamid) gav bättre brottöjning, en kritisk egenskap vid montering av komponenter. Man såg även förbättrade isotropiska egenskaper. Med båda dessa förbättringar krävs färre komponenter i monteringen, men de bidrar också till enklare underhåll.
Utöver detta, förbättrade man både kullagernas belastningskapacitet och livslängd. De 3d-printade hållarna klarar 70% högre radiell belastning, och 1000% högre axiell belastning. Beräkningar visar att livslängden för delade rullagerenheter med 3d-printade hållare kan användas tre till fem gånger längre än traditionellt tillverkade hållare.
Vill du veta mer om möjligheterna med 3D-printing?
Produkter: HP Jet Fusion 3D 4200
Industries: Application Case