DAVINCI development A/S

  • Komplexa simuleringar utförs internt istället för att använda externa konsulter
  • Snabbare väg till exakta och användbara resultat
  • Möjligt att genomföra många upprepade analyser snabbt och använda resultaten i slutliga designer
  • Bättre samarbete mellan design och simulering
  • Bättre kommunikation med kunderna

UTMANINGEN

Konsultföretaget DAVINCI Development AS med huvudkontor i den danska staden Billund grundades 2000. Företagets fokus är att vara en komplett och integrerad ingenjörspartner och de har etablerat en omfattande in-houseanläggning för 3D-skrivare. DAVINCI utveckling har kontor i Skovlunde nära Köpenhamn, Højbjerg i Århus och i Sønderborg.
I samband med ett utvecklingsprojekt kring en ny racerbil var det nödvändigt för företaget att kunna göra effektiva och exakta aerodynamiska flödessimuleringar av nytt karosseri baserat på kompositmaterial.

LÖSNINGEN

I samband med ett projekt för nybygge av en bil har DAVINCI investerat i simuleringsprogram och fått ett antal affärsfördelar. Komplexa simuleringsuppgifter som tidigare gjorts av externa tjänsteleverantörer utförs nu internt.

Tusentals sekunder är skillnaden mellan framgång och misslyckande i tävling. Optimering av även små detaljer i exempelvis aerodynamik kan göra bilarna snabbare och samtidigt mer miljövänliga. Tidigare måste ingenjörer bygga fysiska modeller av bilarna och manuellt testa deras aerodynamiska beteende i vindtunnel. Med virtuella flödesimuleringar har analysarbetet blivit både mycket snabbare, enklare och mer exakt.

Den danska ingenjörskonsulten DAVINCI development har för sin kund, High Class Racing, utvecklat en DTC-klassbil som bygger på kompositmaterial. Deras medverkan i projektet ledde företaget att leta efter en mjukvarulösning för flödesimulering och efter att ha jämfört ett antal simuleringslösningar valde DAVINCI development för SOLIDWORKS Flow Simulation från PLM Group.

Snabba och exakta resultat med simulering

Strukturspecialist Martin Ambo, DAVINCI development, förklarar:
”Projektets huvudsakliga utmaning var att internt etablera ett sätt att effektivt och noggrant göra flödesimuleringar av det nya karossystemet. Målet var att effektivisera bilkroppen jämfört med det befintliga karosseriet hos de bilar som redan konkurrerar i DTC-serien. Programvaran har gjort det möjligt för oss att utföra simuleringarna mycket snabbt och noggrant, och vi behöver inte ens överväga någon form av manuell provning som till exempel vindtunnelprovningar av fysiska modeller. ”

Bättre kommunikation med kunderna

Enligt Team Manager R & D Thomas Mielec valde DAVINCI development SOLIDWORKS Flow Simulation både för att mjukvaran erbjuder ett mycket bra pris / prestanda förhållande jämfört med konkurrerande lösningar och samtidigt uppfyller företagets krav:
”Vi kan snabbt nå analytiska resultat samtidigt som resultaten presenteras på ett visuellt sätt, vilket gör dem lätta att förstå och kommunicera med andra berörda parter i ett projekt.”

Närmare samarbete

Introduktionen av simuleringsprogrammet har resulterat i ett ännu närmare samarbete mellan simuleringsspecialisterna och designerna vid DAVINCI development, och gjorde det möjligt att snabbt testa olika designkoncept. Thomas Mielec säger:
”Under projektet har vi haft ett effektivt samarbete mellan lagen. Trots att racerbilprojektets tidsram var mycket komprimerad kunde vi slutföra många analyser och integrera resultaten av simuleringarna i den slutliga designen. ”

Fördelar över hela företaget

Thomas Mielec betonar att simuleringsprogrammet också har bidragit till att uppnå ett antal olika affärsfördelar över hela företaget:
”Försäljningsavdelningen har till exempel ett mycket bättre verktyg för att kommunicera med våra nuvarande och potentiella kunder kring våra kompetenser inom design och simulering. Med mjukvaran kan vi mycket effektivare än förut presentera våra analyser och resultat för alla inblandade i de olika projekten. ”

Produkter: SOLIDWORKS Flow Simulation

Industries: Transport