Inha Bruk Ab

Världens bästa tillverkare av aluminiumbåtar

Buster, Yamarin och Cross är välkända varumärken inom båtindustrin. Men för att förstå kopplingen mellan dessa krävs en närmare titt på historien bakom Inha Bruk Ab. I den här texten kommer vi utforska denna genom insiktsfulla intervjuer med Kalle Kanerva och Juuso Hyrkkö.

Även om Inha Bruks fabrik för närvarande är känd för sin tillverkning av premiumbåtar, har företaget sina rötter utanför det maritima området. Fabrikens metallbearbetningstradition går tillbaka till år 1841, och det var inte förrän på 1970-talet som Inha Bruk började tillverka båtar. I dag är de en del av Yamaha Motor Group.

För närvarande har Inha Bruk en omfattande portfölj som inkluderar över fyrtio olika båtmodeller. Bland flaggskeppen finns Buster, med aluminiumskrov, Yamarin, med skrov av förstärkt plast och Yamarin Cross. Den sistnämnda är en hybridmodell som har ett aluminiumskrov med ett däck i förstärkt plast, vilket kompletterar utbudet och stärker varumärkets känsla för innovation och mångsidighet.

Anmärkningsvärda egenskaper hos aluminiumbåtar

Märket Buster är populära för sin hållbarhet och enkla underhåll. Båtarna tål stötar, repor och mindre grundstötningar utan strukturella skador. Vid repor absorberar aluminium inte fukt som glasfiber, vilket gör det motståndskraftigt mot olika väderförhållanden. Detta möjliggör båtliv från tidig vår till sen höst. Tillsammans säkerställer egenskaperna båtarnas långvariga prestanda.

Busters innovativa skrovlösningar och kontinuerliga tester i sjöförhållanden säkerställer säker hantering och hög prestanda hos båtarna.
”Våra lösningar för att förstyva skrovet gör båten hållbar och stabil att köra, samtidigt som den är lätt”, säger Kalle Kanerva, som själv arbetar som produktutvecklingschef på Inha Bruk.

Bild av båt i vatten från märket Buster. Buster är ett varumärke hos Inha Bruk Ab.

Hållbar produkt driver design framåt

Både Buster- och Yamarin-båtarna konstrueras i Finland av interna och externa konstruktörer. På Raisio-kontoret har konstruktionen gjorts i mer än tio år och kontoret ligger precis vid havet. Kalle betonar att läget är optimalt för att testa båtarna.

Officiell testning av båtar utförs av erfarna testmekaniker, men allmän testning utförs också av annan personal. ”Grundläggande ingenjörsarbete kan verka tråkigt, men här på R&D får alla vara en del av designprocessen, och det gör arbetet meningsfullt”, säger Kalle. Det här praktiska arbetssättet säkerställer också att varje färdig båt uppfyller de högsta kvalitetsstandarderna och klarar de mest krävande förhållanden.

Inha Bruk lägger ut underhåll av PDM-databas till PLM Group

År 2016 sålde Fiskars Group, den tidigare ägaren, Inha Bruk till Yamaha Motor Group. När företagets verksamhet och databasservrar gradvis övergick till Yamaha blev det naturligt att överväga alternativa möjligheter. De valde att lägga ut underhållet av PDM Professional och interna servrar – Inha Bruk övergick till att använda molntjänsten HostPLM som tillhandahålls av PLM Group.

”För oss var övergången till HostPLM okomplicerad. När PDM Professional-miljön flyttades till HostPLM-molnet krävde det inga justeringar från vår sida, och det påverkade inte vårt eget arbete på något sätt – det var en enkel övergång”, säger Juuso Hyrkkö, som arbetar som produktutvecklingsingenjör på Inha Bruk.

Fördelar med att använda HostPLM

Juuso säger att samarbetet inom designteamet har fortsatt som tidigare: ”Att använda PDM kräver ingen separat VPN-anslutning, vilket gör det snabbare att hämta och dela information. Våra externa konstruktörer använder också samma PDM och lagrar alla sina dokument där.”

”HostPLM har visat sig vara en mycket effektiv lösning för oss. Överraskande nog fungerar den till och med snabbare än vår tidigare lokala serverlösning. Den största fördelen har dock varit outsourcingen av databas- och serverunderhåll. Detta har varit de viktigaste fördelarna som vi har fått från tjänsten, och naturligtvis blir molnlösningar den nya normen nuförtiden”, sammanfattar Juuso.

PDM-lösningen kan skräddarsys för att passa varje företag, och för Inha Bruk har den också utvecklats och uppdaterats under årens lopp för att uppfylla deras behov.

Yamarin båt i vattnet med fyra personer i, två kvinnor och två män. Yamarin är ett varumärke hos Inha Bruk Ab.

Ett entusiastiskt team i hjärtat av produktutvecklingen

Inom båtindustrin har traditionellt en enda designer varit ansvarig för nästan hela produkten. ”Men detta har nu förändrats. Vi designar som ett team”, betonar Kanerva.

I Kalles team är arbete och hobbyer sammanflätade, eftersom båtar på något sätt är en del av nästan alla anställdas fritid och intressen. Möjligheten att själv utveckla banbrytande produkter ger jobbet ett unikt och spännande inslag.

Kalle säger: ”På Inha Bruk ser vi hela produktutvecklingsprocessen: konceptualisering, grunddesign, prototyper, testning och produktionsupprampning.” Juuso är också glad över detta. Han minns sitt tidigare jobb som mekanisk designer på en ingenjörsfirma, där han var tvungen att vara åskådare och aldrig fick se sitt eget konstruktionsarbete i den färdiga produkten.

”Det som motiverar mig mest i mitt jobb är när jag kan fördjupa mig i intressanta produkter. Och när jag är ute på vattnet är det fantastiskt att se båtar på vågorna som jag har varit med och konstruerat. Det bästa med det här jobbet är att jag får utveckla produkter för kända varumärken”, säger Hyrkkö och sammanfattar de bästa delarna av sitt jobb.

Förändrade marknader kräver innovativa lösningar

Inha Bruk riktar in sig på marknader utanför Europa och i framtiden kommer Juuso och Kalle att konstruera båtar för att betjäna inte bara nordiska kunder utan också båtägare från Medelhavet, Nordamerika och Australien. ”För att möta utmaningarna och behoven på den nya marknaden har vi nyligen lanserat en ny modell, Yamarin 80 DC, som skiljer sig från de mest traditionella nordiska båtarna och även från Yamarins andra modeller, särskilt i utformningen av bogdäcket, vilket gör det möjligt att komma åt båten från sidan genom en separat passage. Denna senaste modell har redan fått goda recensioner i Skandinavien och runt om i världen”, säger Kalle Kanerva glatt.

Vad är HostPLM?

HostPLM är en kraftfull och skalbar privat hostingtjänst för SOLIDWORKS PDM Professional. Tjänsten baseras på en förkonfigurerad lösning som underhålls och utvecklas av PLM Group. Med HostPLM kan du komma åt dina data var du än befinner dig. Lösningen kräver inte att du har egna servrar eller säkerhetskopior.

Intresserad? Läs mer om vår HostPLM-service.

Inha Bruk Ab

"HostPLM har varit en mycket effektiv lösning för oss. Vi blev positivt överraskade av att HostPLM fungerar ännu snabbare än vår tidigare lokala serverlösning. Den största fördelen har dock varit outsourcingen av databas- och serverunderhåll. Detta har varit de viktigaste som vi har fått från tjänsten, och naturligtvis blir molnlösningar den nya normen idag."

Juuso Hyrkkö