Lahden Autokori

Med HostPLM är vi 10-15 procent effektivare
Flexiblare, säkrare, stabilare och mer kostnadseffektiv PDM-lösning
Med HostPLM har vi möjligheten att använda PDM-data överallt
Besparing på inköp av nya servrar

”Jag sover mycket bättre om nätterna nu på grund av att vi har fått en så mycket effektivare, säkrare, flexiblare, stabilare och mer kostnadseffektiv lösning. Jag är omringad av glada ansikten, eftersom våra planerare inte längre behöver vänta flera minuter eller timmar innan systemet svarar på deras förfågningar. Nu fungerar deras IT-verktyg så som de ska göra. Vi sparar nu ungefär 40 timmar i veckan, timmar som tidigare gick åt till att vänta. Denna tiden kan nu spenderas på att lösa planeringsuppgifter.”

UTMANINGEN

Lahden Autokoris planerare hade dagligen stora problem med responstider från PDM-systemet eftersom företagets servrar inte hade tillräckligt fysiskt minne och började bli för gamla. Företaget hade bestämt sig för att lägga ut administrationen av SolidWorks Enterprise PDM när de introducerades för HostPLM.

LÖSNINGEN

underleverantörer, när HostPLM presenterades för dem.
”Vi blev väldigt imponerade av systemet och vi bestämde oss direkt att köra på det. HostPLM och systemet Black Box, som är placerad hos oss, ger oss både snabb och säker krypterad kommunikation samt att väntetiden helt har försvunnit,” säger Rami Saario.

Rami Saario menar också att HostPLM är oberoende på vilken geografisk position du befinner dig på och fungerar på alla tänkbara hårdvaruplattformar såsom mobila enheter. Detta har hjälpt dem att strömlinjeforma kommunikationen med kunder i utvecklingsprojekt: ”När vi är med våra kunder kan vi genast diskutera baserat på vad vi visar dem på skärmen. Det gör hela utvecklingsprocessen mycket mer effektiv. Våra kunder får en bättre förståelse av produkterna tidigare i processen och det gör allt så mycket lättare när vi ska applicera ändringar som de föreslår i ett tidigt skede. Detta innebär att vi undviker många kostsamma ändringar som kan komma långt senare i processen.”

Möjligheterna med att kunna befinna sig på vilken geografisk position som helst samt att kunna använda alla olika enheter innebär bättre möjligheter för Lahden Autokoris anställda att använda systemet och kunna arbeta hemifrån samt att de resande säljarna enkelt kan komma åt rätt information vid rätt tidpunkt och på rätt plats, förklarar Rami Saario.

HostPLM används för att supportera eftermarknadssäljarna för till exempel hantering av reservdelar, service och reparation. Lahden Autokori planerar också att förse partners, såsom externa planerare och konstruktörer, med tillgång till vissa delar i systemet.

Med en datavolym om ca. 800 GB är systemet tveklöst det största IT-systemet hos Lahden Autokori. Systemet har 10-12 heltidsanvändare och 8-10 deltidsanvändare. Tidigare hade Lahden Autokori en heltidsanställd som enbart arbetade med att lösa problem i systemet. Istället kan han nu ta hand om utvecklingsuppgifter gällande företagets ERP-system.

Introduktionen av HostPLM har också inneburit stora besparingar när det gäller investering av IT-utveckling samt hårdvara. Rami Saario beskriver introduktionen av HostPLM som ett ”payback party”. ”Det har varit en riktigt bra affär för vår plånbok,” säger han och berättar att HostPLM faktiskt implementerades på bara en vecka och att systemet fungerade direkt utan några direkta problem.