LMCE Group

LMCE Group skapar en bättre värld med färre maskiner. Med SOLIDWORKS PDM kan företagets designers arbeta på produktdata oavsett var de befinner sig, vilket gör det till en bra lösning på koncernnivå. Fortsätt läs för att få reda på hur SOLIDWORKS PDM Professional har förbättrat Lännen Tractors datahantering.

LMCE Group (Lännen Mobile Construction Equipment) är en internationell leverantör av smarta och mobila multifunktionslösningar. Deras designers arbetar hårt för att ska högkvalitativa produkter som håller länge, har låga CO2-utsläpp och förmåga att utföra uppgifterna för flera olika maskintyper. LMCE Group är än idag privatägt och deras fabriker finns i Finland och Sverige. Företaget, som har 160 anställda, har en historia som sträcker sig tillbaka till 50-talet och inkluderarföljande företag:

  • Lännen MCE Oy, Lännen Tractors Oy och Aquamec Oy i Finland
  • Lannen Tractors AB och Lundberg Hymas AB i Sverige.

LMCE Group tillverkar maskiner för olika miljöer och ändamål så som smarta och mobila lösningar för infrastruktur och offentliga arbeten, kommunalteknik, stads- och fastighetsunderhåll samt vattenmiljö.

nell leverantör av smarta och mobila multifunktionslösningar.

Lännen 8700M – Smidig och snabb multifunktionsgrävare.

Fördelar med SOLIDWORKS PDM Professional

För flera år sedan fick företaget extra SOLIDWORKS-licenser genom ett förvärv, vilket ledde till en diskussion inom LMCE Group om att gå från en multi CAD-miljö till en plattform.

“Vi bestämde oss för att fortsätta med SOLIDWORKS produkter och bytte till SOLIDWORKS PDM Solution. Eftersom SOLIDWORKS PDM Professional är helt integrerat i SOLIDWORKS CAD var PDM Professional ett självklart val”, säger R&D Manager Ville Pesonen.

Beslutet att hantera deras data på PDM har hjälpt till att optimera produktiviteten och samarbetet.

”Det är alltid bra att bara ha ett PDM-system i bruk och därför tror jag att samarbetet inom koncernen kommer att bli ännu smidigare i framtiden. Eftersom produkten används flitigt ger det oss mer flexibilitet att samarbeta med designers från våra underleverantör. När de redan har SOLIDWORKS-licens och känner till mjukvaran, behöver vi bara skaffa hyrlicenser för att de ska få tillgång till vårt PDM-system.”

LMCE Group har expanderat till en ny affärsmodell – erbjuder design som en tjänst

När en produkt är designad på en molnplattform spelar det ingen roll var designers arbetar – internt eller externt. Designresurser kan användas även inom koncernen, vilket inte bara ger nya utmaningar till designers utan också genererar talanger internt.

SOLIDWORKS är en professionell mjukvara som används inte bara av företagets designers, utan även av många underleverantörer. Under arbetet med det gamla PDM-systemet hade Lännen Tractors ett mycket begränsat antal underleverantörer att arbeta med eftersom konstruktörerna inte hade någon erfarenhet av annan mjukvara än SOLIDWORKS.

”Nu är designen inte begränsad till våra egna produkter utan Lännen Tractors erbjuder designtjänster för entreprenad. Skjuttruck för Mecalift och N-seriens gallringsskördare för Nisula Forest är exempel på produkter där design skapas genom att samarbeta med Lännen Tractors”, säger Ville Pesonen.

Idag utförs LMCE Groups, Lännen Tractors, konstruktionsarbete mestadels i SOLIDWORKS.

Nisula Forest Oy – N6 Gallringsskördare i tjänst.

PDM Pro kan optimeras efter företagets behov

Idag utförs Lännen Tractors konstruktionsarbete mestadels i SOLIDWORKS. Men initialt fungerade inte det befintliga produktionssystemet tillsammans med SOLIDWORKS. När den nya mjukvaran introducerades användes den därför endast i ny produktdesign, vilket gjorde att designarbetet kunde fortsätta smidigt under överföringsfasen.

”PDM Pro har tillgängliga alternativ, och det kräver tålamod för att få det anpassat till ditt företags behov. Fast ganska snabbt var allt fixat”, påminner Ville.

Om du är beredd att spendera lite tid för att ställa in uppgifter i början kommer det att vara värt det, och arbetet kommer att vara roligare från det ögonblicket. PDM Pro är ett ganska logiskt system, om något inte fungerar finns det alltid en tydlig orsak bakom och en tillgänglig lösning för det.

PLM-support är tillgängligt 24/7

”Vi har använt PLM Groups tjänster i många år och deras supporttjänster har blivit bekanta för oss på ett positivt sätt. Deras support är lätt att kontakta via telefon eller e-post och hjälp finns alltid tillgänglig när det behövs”, säger Ville och fortsätter:

”I början hade vi tekniska utmaningar främst relaterade till preferensinställningar, men PLM Groups tekniska support guidade oss på vägen. Den övergripande implementeringen av mjukvaran gick bra i Lännen Tractors och i framtiden planerar vi att använda PLM Groups supporttjänster även i vår underleverantörs programvaruinstallationer.”

LMCE Group

”Vi har använt PLM Groups tjänster i många år och deras supporttjänster har blivit bekanta för oss på ett positivt sätt. Deras support är lätt att kontakta via telefon eller e-post och hjälp finns alltid tillgänglig när det behövs.”

Ville Pesonen