Merivaara

SolidWorks har snabbat upp konstruktionsprocessen avsevärt
Filer genereras och hålls uppdaterade i PDM-systemet
SolidWorks Motion säkerställer att inga delar kolliderar

”SolidWorks har snabbat upp vår utvecklingsprocess väldigt mycket. Tidigare tog vi fram många prototyper av våra produkter för att till exempel kunna utvärdera om delar kolliderade med varandra. Med 3D-modellering har vi kunna reducera antalet prototyper eftersom CAD-systemet automatiskt söker efter ställen där kollisioner kan ske.”

UTMANINGEN

Den dagliga utmaningen för det finska företaget Mervaaras utvecklingsavdelning är att hålla koll på hundratals olika produkter och en enorm mängd information som genereras i konstruktionsprocessen. För att möta denna utmaning ger SolidWorks 3D CAD kombinerat med SolidWorks PDM kontrollen som företaget behöver.

LÖSNINGEN

Företaget har idag ungefär 140 anställda som utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter till företag världen över. Produkterna innefattar allt som finns innanför sjukhusets fyra väggar såsom sängar, operationsbord, utrustning för förlossning, armaturer och andra möbler. Runt 90 procent är tillverkat i stål kompletterade med produkter tillverkade i plast och aluminium.

De 15 medarbetarna som arbetar på företagets konstruktionsavdelning hanterar både befintliga och nya produkter. Merivaara har idag tio SolidWorks-licenser och tio PDM-licenser. Ritningar och modeller från CAD-systemet används både i tillverkningen och i försäljning/marknadföring. PDM-systemet gör det möjligt att hantera och kontrollera information såsom 3D-modeller och ritningar. Filer för officiell dokumentation som designhistorik och riskhantering genereras och uppdateras i PDM-systemet. Båda systemen har gett oss stora fördelar, säger Pasi Kankaanpää.

”SolidWorks har snabbat upp vår utvecklingsprocess väldigt mycket. Tidigare tog vi fram många prototyper av våra produkter för att till exempel kunna utvärdera om delar kolliderade med varandra. Med 3D-modellering har vi kunna reducera antalet prototyper eftersom CAD-systemet automatiskt söker efter ställen där kollisioner kan ske.” Kankaanpää tillägger: ”Vi har nyligen också börjat använda verktygen för animation i SolidWorks Motion för att simulera hur våra produkter uppför sig när rörliga delar är i rörelse, något som vi hoppas kommer snabba upp vår utvecklingsprocess ytterligare något steg.”

Pasi Kankaanpää hävdar att SolidWorks spelar en avgörande roll i Mervaaras utvecklingsplaner: ”Fram tills idag har vi främst används SolidWorks för mekanisk konstruktion, men vi har nu även börjat göra ytmodellering, visualisering och simulering med FEA-beräkningar av hållfastheten. Dessa uppgifter är något vi tidigare anlitat konsulter till.”

Samma sak gäller när det kommer till konstruktion av plastdetaljer, speciellt plastfordral till sjukhussängarna, som fram tills idag har tagits fram och tillverkats externt. Kankaanpää förklarar: ”Vårt övergripande mål är att mer och mer konstruera själva med hjälp av SolidWorks. Vi kan numera lyfta hem en mängd uppgifter som tidigare legat ute hos våra underleverantörer och göra dem själva.”