OMotion

OMotion är ett växande företag med passion för unika, eldrivna fordon. Till sommaren är planen att lansera en ny modell i 20 exemplar på marknaden. För att göra drömmen till verklighet, har företaget nyligen genomfört sitt första år av SOLIDWORKS program för entreprenörer. Något som gjort det möjligt att spara både tid och pengar.

Redan som barn spenderade Ola Svensson mycket tid i sina släktingars mekaniska verkstad, och omringade sig av fordon av olika slag. Ur ett brinnande intresse grundade han år 2013 OMotion – ett företag som till en början fokuserade på konsultverksamhet inom elektronik och programmering. Åren därpå anställdes två till företaget, Philip Jönsson och Joakim Andersson, och tillsammans bestämde de sig för att starta ett gemensamt projekt år 2017.

”Vi hade alltid varit intresserade av fordon och elektroniska drivsystem, så det låg nära till hands att göra något inom fordonsbranschen”, berättar Ola Svensson, grundare och vd.

Egendesignad modell påväg ut på marknaden

Planen var till en början att utveckla en tvåhjulig motorcykel, men efter att ha skannat av marknaden stod det klart att det var något annat de ville satsa på: Trehjuliga motorcyklar som för ögat påminner om en bil.

”Vi fastnade för det och började närma oss projektet från programvaru- och elektroniksidan. År 2017 gjorde vi en elkonvertering och nu arbetar vi på en helt ny modell som är designad från grunden.”

Idag består företaget av sju anställda, tre på heltid och fyra på deltid, och visionen är att bli en erkänd tillverkare av lättare, eldrivna sportfordon. Även om det är en lång resa dit, enligt Ola Svensson, så är nu företagets första egendesignade modell på väg ut på marknaden. Med det menas att 20 fordon, som byggts i företagets lokaler i Hjärup utanför Lund, som ska äntra marknaden sommaren 2021.

”Vi tror att fordonsbranschen kommer öppna upp för ett annat sätt att transportera sig på och att andra typer av fordon kommer bli mer intressanta. Vi ser redan en utveckling där eltrafiken bjuds in i städerna. Det är den utveckling vi försöker bidra till.”

OMotion planerar släpp av trehjuligt fordon sommaren 2021. Foto: Jakobsson Addemotion

Lägre kostnader i startgroparna 

De flesta fordonskomponenterna är egendesignade, förutom några av de mest uppenbara så som motor och batteri med mera.

”När vi gick från att arbeta med elektroniken till att göra en helhetslösning för hela fordonet så kände vi att vi behövde en profesionell programvara för att kunna hantera det”, säger Ola Svensson.

Lösningen blev en ansökan till SOLIDWORKS program för startups, där företaget fick tillgång till SOLIDWORKS i ett år. ”SOLIDWORKS kändes som ett bra alternativ, det var det som vi hade fått rekommenderat av andra som arbetar med mekanik och design i branschen. Det är ett erkänt och bra verktyg så därför satsade vi på det.”

Det var också ekonomiskt fördelaktigt för ett företag i startgroparna, och året därpå fick de en stor rabatt på programmen de behövde. Andra året fick OMotion ett bättre pris på applikationerna i 3DEXPERIENCE Works, som inkluderar allt som företaget behöver för att fortsätta att blomstra – inklusive 3D CAD, simulering, visualisering och mycket mer. Om de någonsin behöver support är de också berättigade designvägledning från SOLIDWORKS Engineers och har tillgång till en rad online-utbildningsmaterial. 

3 fördelar med SOLIDWORKS för Startups 

OMotion har sett följande fördelar med ta del av SOLIDWORKS for Startups:

  • Möjlighet att virtuellt testa och verifiera design för att garantera säkerheten vid tester. 
  • Minskat behov av antalet fysiska prototyper, vilket även betyder kortare tid för produktutveckling. 
  • Tillgång till användarvänlig och kraftfull programvara det första året, samt rabatt under andra året. 

”Jag skulle absolut rekommendera det till andra. Framförallt eftersom man får använda sig av programmen ett helt år gratis. Då har man verkligen en chans att komma igång utan att dra på sig stora kostnader i början.”

Omotion 2 heter den nya modellen som är planerad att äntra marknaden sommaren 2021. Foto: Omotion
OMotion 2 heter den nya modellen som är planerad att äntra marknaden sommaren 2021. Foto: OMotion

Testas i hundra kilometer i timmen

Det är en process att designa, och en process att få det att passa in. Allt ner till minsta skruv ska få sin plats i designen. Ett verktyg som spelat en avgörande roll för OMotion är SOLIDWORKS Simulation.

”Vi har SOLIDWORKS Premium nu och främst har vi använt oss av 3D CAD och Simulation”, säger Ola Svensson och fortsätter: ”När vi har ritat ramen och svingarmen till bakhjulet så har vi kunnat simulera detta direkt i SOLIDWORKS, och på så sätt kunnat garantera att det kommer hålla”.

En funktion som de använt sig av är lastsimulering, för att till exempel vrida hela ramen i två punkter och mäta vridstyvheten på ramen.

”Utan ett så kompetent program hade vi inte klarat det vi har gjort nu – det fyller ett fundamentalt behov. Vi testar gärna manuellt med fysiska prototyper, men det sparar otroligt mycket att slippa göra det hundra gånger. Man ser direkt om något inte passar ihop eller behöver förändras.”

Att göra statiska simuleringar har förbättrat möjligheterna för företaget att få till en iterativ och smidig designprocess, som samtidigt säkrar säkerhet när fordonen ska testas på vägarna.

”Det är allvarliga grejer. Ska man testköra i 100 kilometer i timmen måste man ha koll på att det fungerar.”

3D CAD-ritningar av Omotion 2. Foto: Omotion
3D CAD-ritningar i SOLIDWORKS av OMotion 2. Foto: OMotion

Experthjälp tillgänglig vid behov av support

Samarbetet med PLM Group, som tillhandahöll licenserna, har fungerat mycket bra enligt Ola:

”Vi fick hjälp att komma igång med alla licenser. Samarbetet med PLM Group har fungerat väldigt bra hela vägen. Har något strulat så har vi fått den hjälp vi behövt.”

Efter första året med SOLIDWORKS har OMotion valt att fortsätta arbetet med programmen. Planen framåt är att fortsätta designa i programmen och förhoppningsvis lansera ännu fler modeller i framtiden. SOLIDWORKS Electrical 3D är ett program som de ser fram emot att testa.

”Nu är det fokus på att få ut fordonen, se till att allt fungerar och stödja kunder. Sen vill vi komma ut på nya marknader. På sikt har vi tänkt göra en ny modell med tak som vi redan har designat, och som skulle ge andra möjligheter att komma in och ta en del av småbilsmarknaden som är ännu större”, säger Ola Svensson och avslutar med: 

“För att vi ska kunna fortsätta behöver vi en programvara som SOLIDWORKS. Det är en viktig del i arbetet med att designa och utveckla vår produkt.” 

Vi på PLM Group är stolta över att få vara med och stötta OMotion i deras resa att utveckla inspirerande, eldrivna fordon för framtiden.

 

OMotion

”Jag skulle absolut rekommendera SOLIDWORKS för Startups till andra. Framförallt eftersom man får använda sig av programmen ett helt år gratis. Då har man verkligen en chans att komma igång utan att dra på sig stora kostnader i början.”

Ola Svensson