Pässilä Bicycles

Pässilä Bicycles är ett växande cykelföretag i Finland som utvecklar och tillverkar cykelramar. Nyligen valde de att investera i 3DEXPERIENCE för att kunna fortsätta skala upp sin verksamhet och designa ännu mer komplexa produkter i SOLIDWORKS.

Pässilä Bicycles Ltd. har tagit sitt namn från vildmarken Pässilä, där grundarna utvecklade sin passion för mountainbike. Det är ett växande cykelföretag baserat i Nopankylä, Finland. Att cykla på Pässiläs vildmarksleder erbjöd grundarna massor av variation vad gäller teknik, höjd och natur, och hjälpte dem att utveckla cykelramar som nu är eftertraktade av många seriösa mountainbike-entusiaster. Företagets titanium enduro, trail, dirt jump och slopestyle mountainbike ramar och komponenter erbjuder mountainbikecyklister mycket mer än vad som vanligtvis är tillgängligt med traditionella mountainbikemodeller.

Enligt vd:n Markku Hautamäki är grundarna av Pässilä Bicycles en grupp vänner som har känt varandra sedan de var barn och som cyklat mountainbike tillsammans sedan början av 1990-talet. Under åren har gruppen kört nästan alla typer av mountainbikes, allt från helt stela till fullfjädrade downhillcyklar till fatbikes. Deras djupa erfarenhet och gemensamma intresse för mountainbikecykling har inspirerat dem och fått dem att arbeta tillsammans, vilket resulterat i företagets signaturramar för mountainbikes i titan, som är mer hållbara och inte rostar som traditionella stålramar.

Vännerna diskuterade först att grunda ett cykelföretag år 2006 men grundade Pässilä Bicycles 2018. Till en början använde Pässilä Bicycles BikeCAD® 2D designprogramvara för att skapa skisser av cykelramsdesigner och 2D-teknikritningar för produktion. Men när företaget växte i storlek och efterfrågan på nya modeller fortsatte att öka, säger Hautamäki att cykeltillverkaren behövde gå över till 3D-design för att förkorta utvecklingscykler och främja designkomplexitet och innovation.

“Trots att vår verksamhet har haft en stadig tillväxt sedan starten, tog det verkligen fart med Enduro-ramen i början på 2020 —det är vår bästsäljande modell—och vi insåg att vi skulle behöva avancera och accelerera utvecklandet av nya cykelramar för att fortsätta växa. För att göra det, behövde vi gå över till 3D-design för att hj’lpa produktutvecklingen och hitta en effektiv metod för att samarbeta eftersom vi alla arbetar på olika platser.”

Pässilä Bicycles drogs omedelbart till SOLIDWORKS® 3D-designmjukvara eftersom den används i stor utsträckning av stora cykeltillverkare. Och industridesignern som företaget arbetar med kunde programmet och var bekväm med att arbeta i SOLIDWORKS. I ett samtal med SOLIDWORKS-återförsäljaren PLM Group fick cykeltillverkaren veta att de kunde samarbeta i molnet på 3DEXPERIENCE-plattformen. Förutom att implementera SOLIDWORKS designverktyg i februari 2021, lade Pässilä Bicycles till rollerna Collaborative Business Innovator, Collaborative Industry Innovator och Collaborative Designer på 3DEXPERIENCE-plattformen.

3DEXPERIENCE-plattformen har inte bara gett oss en molnbaserad samarbetslösning, men också en plats att förvara och hantera vår data korrekt och säkert. Vi är ett litet företag och har inte råd att köpa en egen server eller databas. Med 3DEXPERIENCE Works-lösningar, har vi ett transparent datahanteringssystem där vi kan kontrollera revisioner och dess impakt på produktens kvalitet.”

Markku Hautamäki, CEO och medgrundare

“Vi måste utveckla mer komplexa produkter och bli mer effektiva i vårt sätt att arbeta”, påpekar Hautamäki. ”Ingen av oss jobbar i samma byggnad och vår konstruktör jobbar på kvällen medan vi andra jobbar på dagen. Med 3DEXPERIENCE Works-lösningar finns det utrymme att arbeta i molnet som vi behöver för att samarbeta mer effektivt.”

Snabbare prototyper, snabbare till marknaden

Sedan övergången till 3DEXPERIENCE Works-lösningar har Pässilä Bicycles minskat tiden som krävs för att ta en design till prototyp från tre månader till tre veckor trots att företaget lägger till nya estetiska funktioner och ramkomponenter. ”Nyckeln till att ta bort så mycket tid från vår utvecklingscykel är att ha en mer effektiv och produktiv metod att samarbeta på,” betonar Hautamäki. ”När vår konstruktör avslutar en design lägger andra i vårt team, inklusive jag, till funktioner och föreslår ändringar innan vi släpp designen till prototyp”, fortsätter Hautamäki.

”Tidigare har vi granskat 2D-ritningar, gjort markeringar, godkänt ritningarna och uppdaterat designen för ytterligare kollaborativ granskning, en process som tog cirka tre månader. Med 3DEXPERIENCE-plattformen kan vi nu hämta 3D-designen från molnet och samarbeta omedelbart, vilket gör det möjligt för oss att färdigställa en design för prototypframställning på tre veckor istället för tre månader.”

Förbättrad visualisering och datahantering

Förutom att etablera ett 3D-utrymme i molnet, tillhandahåller 3DEXPERIENCE Works-lösningarna designvisualisering och datahanteringsfunktioner som Pässilä Bicycles utnyttjar för att förbättra produktkvaliteten. ”Genom att använda 3DEXPERIENCE Works-lösningar kan vi bättre visualisera hur ramen kommer att se ut och se till att alla våra utrymmen är tillräckliga för att förhindra kollisioner och störningar innan vi bygger en prototyp,” noterar Hautamäki. ”3DEXPERIENCE-plattformen ger oss inte bara ett molnbaserad samarbetsarbetsplats men också en plats för att lagra och hantera data exakt och säkert”, tillägger Hautamäki. ”Vi är ett litet företag och har inte råd att köpa vår egen server och databas. Med 3DEXPERIENCE Works-lösningar har vi det transparenta datahanteringssystem som vi behöver för att kontrollera revisioner och deras potentiella inverkan på produktkvaliteten.”

Förbättrar produktkomplexiteten

Med det effektivare samarbetet och datahanteringen som erbjuds av 3DEXPERIENCE Works-lösningar, kan Pässilä Bicycles mer produktivt och kostnadseffektivt utveckla komplexiteten i sina konstruktioner. ”På grund av hur vi arbetade tidigare hade vi helt enkelt inte tid att utveckla mer komplexa produkter och sedan lagra och hantera data som är kopplade till dem”, säger Hautamäki.

”Våra kunder letar efter något annorlunda och utomordentligt av det vanliga”, tillägger Hautamäki. ”Genom att använda 3DEXPERIENCE Works-lösningar är vi bättre positionerade för att fortsätta möta kundernas efterfrågan på komplexitet, innovation och anpassning.”

Pässilä Bicycles

”3DEXPERIENCE-plattformen har inte bara gett oss en molnbaserad samarbetslösning, men också en plats att förvara och hantera vår data korrekt och säkert. Vi är ett litet företag och har inte råd att köpa en egen server eller databas. Med 3DEXPERIENCE Works-lösningar, har vi ett transparent datahanteringssystem där vi kan kontrollera revisioner och dess impakt på produktens kvalitet.”

Markku Hautamäki

Relaterade produkter

  • SOLIDWORKS 3D CAD

    SOLIDWORKS 3D CAD

    SOLIDWORKS 3D CAD SOLIDWORKS 3D CAD är en kraftfull och användarvänlig designprogramvara med funktioner som kortar ner utvecklingstiden. Ta din produkt till marknaden snabbare – …

  • 3DEXPERIENCE

    3DEXPERIENCE 3DEXPERIENCE är en molnbaserad innovationsplattform för tillverkningsindustrin som för samman människor, data och idéer i en samarbetsmiljö. Arbeta i realtid var som helst och …